Rodičia sú už na dôchodku a cítia sa tam lepšie ako v meste. Aj ja sa vždy rád vraciam na miesto, kde som ešte ako malý chlapec robil prvé kroky. Spolu s manželkou a dcérou tam často chodievame. Počas prechádzok v okolitých lesoch sa mi dobre skladajú jednotlivé časti deja.

Ale poďme pekne poporiadku. Na svet som prišiel v roku 1973 v Malackách. Čoskoro sme sa presťahovali , no kým to šlo, bol som stále u starenky. Na Záhorí som trávil veľa času aj počas základnej školy. Väčšinu víkendov a značnú časť prázdnin. Až počas strednej školy som začal čoraz viac času tráviť v uliciach hlavného mesta. Prešiel som turbulentným dospievaním v štýle Rock and Roll, a zažil som mnoho príhod. Už vtedy som pociťoval túžbu začať písať, no dlho som sa jej bránil.

To, že deväťdesiate roky boli divoké, je už otrepaná veta. No v uliciach našich väčších miest bolo vtedy toľko kriminality, že som si tých čias uchovaný dostatok inšpirácie na opis kriminálneho prostredia. Stačí dať len spomienkam tvár dnešnej doby. Dnes je zločin menej vidieť, no je ho veľmi veľa. Preto si myslím, že je potrebné naň poukazovať aj inou formou, než sú televízne správy.

V roku 2015 som sa definitívne pustil do písania svojho prvého románu. Hlavu som mal plnú príbehov, ale najskôr som si musel vycibriť štýl. Po trinástich mesiacov som svoj rukopis dokončil a podarilo sa mi nájsť vydavateľstvo, vďaka ktorému som si splnil svoj sen. Vždy som sa cítil lepšie v úzadí a tak mi prišlo prirodzené vydať knihu pod pseudonymom. V decembri 2016 vyšla moja prvotina Stvorená objasňovať zločin. Vsadil som v nej na sympatickú bývalú policajtku so zmyslom pre spravodlivosť a záľubou pre rýchle motorky a bojové umenia. Detektívna práca ktorú dostane, bude pre ňu sklamaním, no onedlho nadobudne podozrenie, že ide o viac ako sa spočiatku zdalo. Hlavnú postavu počas deja sústavne vystavujem veľkému nebezpečiu a nenaplnenej nádeji na lásku. Príbeh som napísal odľahčenou formou a pozitívne reakcie čitateľov, sú pre mňa motiváciou pokračovať v písaní.

V zbierke poviedok Muži vs Ženy, ktorá sa na pulty kníhkupectiev dostala 1.2.2017, som sa predstavil so svojou poviedkou: Mali to byť dva dni plné rozkoše. Podľa názvu by sa mohlo zdať, že poviedka je na šteklivú tému. Záletník sa však až tak ďaleko nedopracuje a udalosti sa vyvinú celkom inak. Opäť som sa nevyhol  kriminálnej téme a snažil som sa splniť zadanie vydavateľa, ktoré znelo šokovať. Hlavnými postavami sú muž a žena, ktorí tvoria pár a poviedka má dramatické, možno až nečakané vyvrcholenie.

Vojtech Beniczky


.

BM: Festival Záhrad