„Volám sa Helena Weinwurmová… …a dala som si sľub. Chcem svoje prežité hrôzy a útrapy mladého dievčaťa z obdobia druhej svetovej vojny realisticky vykresľovať mladým generáciám, aby sa nezabúdalo…Nech sa to už nikdy neopakuje. Nikde a nikomu! V plnení môjho sna mi nezabráni ani smrť. Môj odkaz teraz zaplnil aj vaše srdcia a bude v nich žiť aj napriek tomu, že som 22.04.2015 zomrela.“

Aj tieto emotívne slová zazneli v závere spomienkovej slávnosti na Súkromnej strednej odbornej škole Via Humana v Skalici. Celý deň sa spomínalo na„tetu Helu“, ženu, ktorá prežila holokaust. Očami jej synov, ktorí poskytli rozhovor, poslali pozdravné posolstvo z Kanady a zaspomínali na svoju mamku, prostredníctvom filmu, ktorého spoluautorom je náš študent Peter Chňupka, tieňového divadla, ktoré si pripravili naši druháci a tretiaci o jej živote, či v literárno-dramatickom pásme zachytávajúcom jej myšlienky a posolstvo. Študenti si pod vedením Mgr. Viery Psotovej a Mgr. Jany Kubíčkovej pripravili nielen zaujímavý program, ale v skupinách prebiehali aj workshopy, počas ktorých riešili úlohy zamerané na problematiku holokaustu a ľudských práv. Nechýbalo vytváranie akronymov, práca so slepou mapou, čítanie s porozumením o osudoch Židov či vytváranie plagátov na tému „Porušovanie ľudských práv“.

Téma holokaustu. Ťažká. Veľmi ťažká. Ale treba o nej hovoriť. A nezabúdať. A pripomínať. Zvlášť v dnešnej dobe. Plnej nepokoja a extrémizmu. Vďaka, teta Hela.

Adriana Ilčíková


.
Toto je čítané

Squash: Skalickí Barbari víťazmi základnej časti 2. ligy

Posledné kolo 2. squashovej ligy sa konalo v Skalici. Barbari si počas…

BM: Ustekana sobota