Michal Kralovič je vášnivý cyklista a člen ZBCO – Záhorácko-bratislavského cyklistického oddielu. Spolu s ďalšími nadšencami organizujú výlety a mapujú na bicykli nielen oblasť Záhoria, ale aj rôznych zaujímavých kútov sveta.

Na dvoch kolesách už podnikli výlety do Gruzínska, Sahary, Sicílie, Albánska, Kirgizska, či na Mont Blanc. Spája ich jedno – láska k bicyklovaniu a chuť poznávať nové zaujímavé miesta. V súčasnosti má oddiel 14 členov a rodák z Čárov – Michal nám v rubrike Robím, čo ma baví porozprával viac o inšpiratívnych aktivitách ZBCO.

 

Ste súčasťou ZBCO – čo je záhoracko-bratislavský cyklistický oddiel. Fungujete od roku 2001 a organizujete rôzne cyklistické výlety nielen po Záhorí, ale aj do zahraničia. Koľko máte členov a ako často sa stretávate?

Ako ste spomenuli, náš oddiel vznikol pred 16 rokmi a je zameraný na cykloturistiku. Trasy plánujeme po Slovensku, najmä po Záhorí, ale občas zavítame k našim susedom do Česka, Rakúska, ale aj do vzdialenejších krajín. V súčasnosti máme 14 členov, ktorí sa zúčastnili aspoň na jednej cyklotúre. Väčšinou organizujeme cyklovýlety cez víkend a túto sezónu sme ich zatiaľ stihli deväť, pričom sme začali už na začiatku februára. Naviac sa v priebehu roka pozrieme niekam na viacdňovú cyklotúru. V minulom roku to bol napríklad Tadžikistan a Vranov nad Dyjí.

Čo musí spĺňať člen vášho klubu a aký dobrý musí byť v cyklistike?

Každý, kto chce s nami bicyklovať, by mal mať okrem základného vybavenia, hlavne nadšenie pre cyklistiku a chuť spoznávať nové miesta. Potom nás stačí už len kontaktovať a radi ho privítame medzi nami. Trasy, ktoré si volíme, majú rôznu náročnosť, takže si vyberie začiatočník aj skúsenejší cyklista. Možno má niekto rešpekt ak vidí, že má prejsť 50 kilometrov na bicykli, ale pri cykloturistike sa nesúťaží. Počas trasy vidíme veľa zaujímavých miest a vždy je dôvod zastaviť sa. Ide hlavne o stretnutia s priateľmi, radosť z pohybu a možnosť obdivovať okolie.

Aké sú najdôležitejšie ciele ZBCO?

Snažíme sa priblížiť k ľuďom, ktorí by chceli lepšie spoznať Záhorie, alebo aj vzdialenejšie destinácie. Chceme, aby vedeli, že na pekné miesta sa dá dostať na dvoch kolesách a cestou môžu navyše sami objaviť nejakú zaujímavosť, s ktorou sa môžu podeliť s ostatnými. Myslíme si, že aj takýmto spôsobom je možné prispieť k propagácii Záhoria. V poslednej dobe sa rozvíjajú viaceré aktivity ohľadne cyklistiky, najmä vo väčších mestách, ktoré mieria hlavne na dochádzanie do práce, no my chceme ukázať, že bicykel má svoje miesto aj popri voľnočasových aktivitách.

 

Z každého výletu robíte záznam, fotografie. Mapujete Záhorie, ktoré je na cyklistiku veľmi dobré. Je to skutočne tak? Máme na Záhorí mnoho možností na cyklistiku?

Záhorie je pomerne rovinatý kraj, takže podmienky na cykloturistiku sú tu veľmi vhodné. Najvyhľadávanejšie úseky medzi cykloturistami sú v okolí rieky Morava, pri ktorej sa dá dostať zo Skalice až k Devínu. Dokonca cez Záhorie, popri rieke Morava, prechádza najdlhšia cyklotrasa v Európe – Eurovelo 13, ktorá sa tiahne cez 20 krajín. Viaceré cyklotrasy sú vybudované najmä v okolí väčších miest, majú však lokálny význam a nie sú spolu dostatočne prepojené. Ostatné trasy vedú po cestách 2. a 3. triedy, kde však treba počítať s premávkou. Najideálnejšie podmienky majú horskí cyklisti, ktorí môžu využívať poľné, alebo lesné cesty. Avšak, aj najhladšia poľná cesta sa stáva počas dažďa  pre cyklistu nepoužiteľná. Párkrát sa nám už stalo, že sme si chceli skrátiť cestu v spomínanom teréne a nedopadlo to veľmi dobre. Blato sme mali skrátka všade. Niekedy však k miestam, ktoré sa oplatí vidieť, vedie častokrát cesta, pri ktorej treba zosadnúť z bicykla a kus cesty ho aj tlačiť. Nedávno sme tak objavili v lesoch medzi Závodom a Studienkou prameň potoka Porec nazývaný Kadub, miesto uprostred bažín so zvláštnou atmosférou. Väčšinou sa inšpirujeme od podobných nadšencov, ktorí zverejňujú, podobne ako my, záznamy zo svojich trás na internete, alebo čerpáme z rôznych turistických máp.

Aký ideálny cyklistický výlet by ste odporučili všetkým obyvateľom Záhoria?

Začínajúcim cyklistom, alebo rodinám s deťmi, by som odporučil okolie Skalice a Holíča, kde je okrem pamiatok v mestách, možné navštíviť aj Baťov kanál, Zlatnícku dolinu, alebo žrebčín a najstarší kostol na Slovensku nachádzajúci sa v Kopčanoch. Všetky miesta spája cyklotrasa bez premávky vedúca popri rieke Morava, kde je tiež možnosť zastaviť sa v lužných lesoch a priľahlých slepých ramenách, alebo si pozrieť náučné chodníky. Pre Záhorie sú však typické borovicové lesy a cez tie vedie napríklad trasa zo Šaštína-Stráží k Tomkom, odkiaľ je možné pokračovať smerom na Studienku a cez Bílkove Humence ku kaplnke nad osadou Habány. Vyznávači horskej cyklistiky si určite nájdu svoje trasy na Kopaniciach, alebo v Malých Karpatoch.

 

Atraktívne určite boli aj miesta vo svete, ktoré ste navštívili na bicykli. Aké miesta to boli?

Slovensko je krásne a veľmi vhodné pre horskú cyklistiku. Zisťujeme čoraz viac, že horský bicykel vieme dobre využiť aj na Záhorí, napriek tomu sa chodíme pozrieť aj do sveta. Naším cieľom nie je len si dobre zašportovať, ale aj spoznať miestnu kultúru, ľudí, ich zvyky a jedlá. Raz do roka sa snažíme ísť aj do zahraničia. Chodíme väčšinou partia nadšencov s českými cestovnými agentúrami, ktoré majú tieto krajiny dobre zmapované a tieto výlety sú plné nevšedných výhľadov a úžasných zážitkov. Precestovali sme veľa z Európy, ale boli sme aj v Ázii a Afrike.  Navštívili sme strechy sveta Pamír, Ťaň-Šaň, Himaláje, ale aj gruzínsku úchvatnú Svanetiu, či oázy v tuniskej Sahare.

Ktoré z týchto miest vás  najviac uchvátilo?

Každý takýto výlet bol niečím výnimočný a osobitý. Provensálsko krásne voňalo levanduľou, oblasť Tramín v Taliansku zase dobrým vínom. Je rozdiel, či tam ideme autobusom, alebo lietadlom a či je miesto v Európe, alebo v ďalekej Ázii. Do menej civilizovaných krajín ideme radšej dobre zaočkovaní. Ak ideme lietadlom, bicykle máme zbalené v krabiciach, alebo vo vakoch a za túto batožinu musíme extra platiť. Ak ideme autobusom, väčšinou má aj príves a doňho tie bicykle naložíme. Ale asi neprekonateľný zážitok nám priniesli Himaláje, oblasť Ladakh na severe Indie. Leteli sme do hlavného mesta Indie Dillí a odtiaľ vnútroštátnou leteckou spoločnosťou do mesta Leh na severe Indie. Zážitok bol silný možno aj preto, že sme neboli na takýto extrém dobre pripravení. Bicyklovali sme a spali sme vo vysokých nadmorských výškach a napriek dobrej aklimatizácii, sme niektorí mali problém sa v stane dobre nadýchnuť a po náročných etapách aj vyspať sa. Podcenili sme aj mínusové nočné teploty a naše spacáky na to tiež neboli pripravené. Ale úžasná príroda, pocit, že sa nachádzate na inej planéte, žiadny mobilný signál niekoľko dní, milí ľudia a zistenie, ako nám je tu na Slovensku vlastne dobre, prehlušilo všetky tie drobné starosti. Na konci každý z nás celkom schudol a po osobnom zážitku s peknou prírodou, ale častokrát aj s veľkou chudobou, sme sa celkom tešili na kúsok ugrilovaného mäsa a tresku s rožkom.

Ako sa na takéto dlhšie výlety pripravujete?

Tieto výlety sú fyzicky celkom náročné. To nás motivuje trénovať. Výber cyklistického zájazdu má svoje pravidlá. Najprv sú nominované niektoré krajiny a potom začneme nad nimi diskutovať. Radi máme oblasti bez veľkej civilizácie, ale niekedy uprednostníme aj dobré “bajkerské” oblasti. Cyklisticky zaujímavé, ale fyzicky náročné, boli Alpy a cesta okolo Mont Blanc, ale aj málo známe pohorie Pitrin a Rila v Bulharsku. Všade treba kondíciu a pripraviť sa trošku aj na možné horšie počasie, alebo žalúdočné problémy. Ale vieme to prekonať a nakoniec vždy prevláda veľká radosť, že sme to dokázali prejsť a v zdraví sme sa vrátili domov. Je to vždy pre nás katarzia. Očistec.

 

Aký  je v súčasnosti záujem zo strany nových členov o váš cyklistický oddiel?

Záujem sa teraz šíri najmä cez sociálne siete, kde sa snažíme inšpirovať ľudí. Pomaly sa však začína letná turistická sezóna a už sa nám ozvalo zopár nových cyklistov, ktorí by to radi skúsili s nami. Na leto máme už naplánované trasy po Malých Karpatoch, ale chceme navštíviť aj našich západných susedov a pozrieť si Pálavu na Morave, či Neziderské jazero v Rakúsku. Okrem toho nás čakajú samozrejme cyklovýlety po Záhorí, pretože je tu veľa lokalít, na ktoré sa radi vraciame, alebo ktoré sme ešte neobjavili.

Prečo máte najradšej tento šport? Čo pre vás znamená?

Cykloturistika v sebe spája výhody pešej turistiky a mototurizmu. Za relatívne krátky čas je možné vidieť veľa pekných miest. Na bicykli sa dá naplánovať trasa, ktorá vedie po rovine, cez kopce, lesmi, mestom, a môžem sa tak dostať aj na menej prístupné miesta, prípadne sa časť cesty zviesť vlakom, alebo autobusom. Bicykel dovoľuje vnímať okolie všetkými zmyslami a to je to, čo nás poháňa vpred.


.

BM: Festival Záhrad