O pár dní spúšťajú Malacky mestskú hromadnú dopravu. K linke D, ktorá už od apríla jazdí medzi železničnou stanicou a priemyselným parkom, pribudnú od pondelka 18. septembra ďalšie tri linky: A, B, C. Pokryjú veľkú časť územia mesta a zastavovať budú predovšetkým na frekventovaných miestach (školy, nemocnica, súd, cintoríny, obchodné centrá atď.).   

 

 

„Vychádzali sme z toho, že v meste máme zrekonštruovaný autobusový terminál v tesnom susedstve železničnej stanice,“ hovorí zástupca primátora Malaciek Milan Ondrovič. Práve preto sa zvolila železničná stanica ako východiskový bod všetkých štyroch liniek MHD.

 

Trasy liniek MHD

A | Malacky, železničná stanica – sídlisko Juh – Malacky, železničná stanica

B | Malacky, železničná stanica – Gymnázium – Vinohrádok – Malacky, železničná stanica

C | Malacky, železničná stanica – TESCO – Nemocnica – Malacky, železničná stanica

D | Malacky, železničná stanica – Priemyselná – IKEA – Malacky, železničná stanica

 

Grafikon sme sa v maximálnej miere snažili prispôsobiť ranným vlakovým spojom a školskému rozvrhu, ale aj pracovnej dobe priemyselných prevádzok v meste. Na našich linkách budú jazdiť klimatizované autobusy Slovak Lines s mobilnou wi-fi sieťou. Vážime si každého jedného obyvateľa mesta, ktorý nechá doma svoje auto a bude sa presúvať autobusmi MHD. Aj preto sme sa rozhodli pre darček pre všetkých, čo budú využívať verejnú dopravu v Malackách, a prvý týždeň bude cestovanie zadarmo,“ doplnil viceprimátor.

 

Zo začiatku bude jazdiť zadarmo

Prvých 5 pracovných dní po spustení, t. j. od pondelka 18. septembra do piatku 22. septembra, bude nová MHD zadarmo. Cestovný lístok si ale treba kúpiť, bude mať hodnotu 0 € a cestujúcim ho vydá vodič priamo v autobuse. Počet vydaných lístkov je dôležitý údaj pre štatistiku.

 

 

11 nových prístreškov na autobusových zastávkach
Zavedenie mestskej hromadnej dopravy prinesie do mesta aj pozitívne vizuálne zmeny. Ide predovšetkým o 11 nových prístreškov na autobusových zastávkach ZŠ Záhorácka, ZUŠ Malacky, Slovakia (Záhorácka ulica), Okresný súd (Mierové námestie), Zberné suroviny (pri sídlisku Juh), Štadión (pri Zámockom parku) a Nemocnica. Zastávky tiež dostanú nové lavičky a pribudne, resp. obnoví sa dopravné značenie (prechody pre chodcov a vodorovné označenia zastávok).

 

Malacky sa spustením MHD pripájajú k Európskemu týždňu mobility (ETM), ktorý sa bude konať v dňoch 16. – 22. septembra. Jeho cieľom je podporovať pohyb pešo, bicyklami alebo verejnou dopravou. Na každý deň v rámci ETM mesto pripravuje zaujímavý program pre verejnosť.

 

Cestovné lístky

Malacká MHD bude súčasťou Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja. Cestovné lístky sa budú dať kúpiť priamo u vodiča v hotovosti alebo formou čipovej karty.

Predaj cestovných lístkov v regionálnych vozidlách
U vodiča autobusu je možné zakúpiť si kompletný sortiment cestovných lístkov na jednu cestu, dovozný lístok (na prepravu batožín, psov alebo bicyklov) a 24-hodinový denný lístok. Vo vozidlách sa dá predĺžiť predplatný cestovný lístok na ďalšie obdobie, avšak bez možnosti zmeny časovej alebo zónovej platnosti.

 

Bezkontaktná čipová karta (BČK)
O vydanie BČK je možné požiadať v predajniach Slovak Lines alebo elektronickou cez www.slovaklines.sk. BČK je neprenosná, vydáva sa na meno (na základe dokladu totožnosti). Do predajne na autobusovej stanici v Malackách treba priniesť fotografiu s rozmermi
3 x 3,5 cm. Ak si chcete uplatniť nárok na zľavu, je potrebné predložiť aj príslušný doklad. BČK má platnosť 5 rokov a vydáva sa na počkanie. Cena za jej vydanie je 3 €.
Čipovú kartu môžete naplniť finančným kreditom a pomocou nej platiť v autobuse za lístok. Cena lístka sa odráta z kreditu a je lacnejší ako lístok, za ktorý platíte v hotovosti vodičovi.


.

BM: Festival Záhrad