Tak, ako sme Vás už informovali, v dňoch 10. – 13. mája sa v Prahe konal 23. ročník futbalového podujatia Moldava Cup, na ktorom sa premiérovo zúčastnil aj slovenský predstaviteľ, záhorácky klub OŠK Láb. Naši hráči zaznamenali historický úspech výhrou v kategórií bez rozdielu veku.

 

 

Na turnaji Moldava Cup 2018 organizovanom spoločnosťou Euro-Sportring hralo 34 družstiev z 8 krajín. Súboje sa odohrávali v 3 kategóriách, pričom najatraktívnejšou bola skupina bez rozdielu veku (M Open), v ktorej malo Slovensko svoje želiezko v ohni v podobe klubu OŠK Láb pod vedením hrajúceho trénera Igora Gabriša.

 

Hrací systém turnaja spočíval v rozlosovaní účastníkov do dvoch skupín, v rámci ktorých účastnícke kluby hrali systémom každý s každým, jeden krát 20 minút. Následne prvé družstvo každej skupiny postupovalo priamo do semifinále a družstvá umiestnené na druhom mieste v každej skupine hrali o semifinálovú účasť s družstvom na treťom mieste v opačnej skupine. Štyri najlepšie tímy potom absolvovali semifinálové a finálové zápasy tradičným systémom.

 

 

Záhorácky klub do turnaja nevstupoval s vysokými ambíciami a hlavným cieľom hráčov bolo nedopustiť sa veľkých chýb hneď v prvom zápase s holandským predstaviteľom S.V. Diemen. Ako sa však ukázalo, naši hráči si dokázali vytvoriť viac gólových príležitostí a výsledok v podobe bezgólovej remízy bol potešiteľný viac pre holandských zástupcov než slovenských bojovníkov. Nasledoval zápas s anglickým FC Halling, ktorý pre svoju húževnatosť a tvrdú hru už predstavoval väčšiu výzvu, no hráči OŠK Láb dokázali aj v tomto prípade uhrať bezgólový výsledok, čo však nepostačovalo na postup z prvého miesta, keďže Angličania v ďalšom zápase porazili holandský tím.

 

 

Ďalší deň turnaja začal pre slovenských predstaviteľov pomerne prekvapivým odstúpením ich súpera o postup do semifinále, keď hráči holandského VV Ruinen na zápas vôbec nenastúpili. To našich chlapcov povzbudilo v snahe dokázať, že semifinálová účasť je napriek tomu zaslúžená. V ceste im však stálo francúzske mužstvo Paris Sorbonne Lettres. Začiatok zápasu sa hráčom OŠK Láb nepodarilo zachytiť a pustili súpera do vedenia 1:0, čo ich však nezlomilo a výborne načasovaný vyrovnávajúci a súčasne prvý slovenský gól turnaja strelil Erik Miklušičák. O zápase po uplynutí riadneho hracieho času rozhodli penaltové rozstrely, v ktorých si Slováci udržali pevnejšie nervy a skórovať sa podarilo Štefanovi Vargovi, Andrejovi Hýllovi a Igorovi Gabrišovi. V bránke bol veľkou oporou Martin Lenner a tak sa OŠK Láb mohol tešiť zo senzačného postupu do finále. Do toho postúpilo spolu s našimi predstaviteľmi belgické družstvo SC Nechim po jednoznačnej výhre nad anglickým FC Halling. Belgičania už od začiatku finálového zápasu potvrdzovali, že majú veľmi kvalitné a kompaktné družstvo, čo vyústilo do ich priebežného vedenia 1:0. Na húževnatých Záhorákov to však nestačilo. Svoj tlak na súpera dokázali vystupňovať do vyrovnávajúceho gólu v poslednej minúte stretnutia, o ktorý sa postaral Mário Ďurica. Na to už Belgičania v riadnom hracom čase odpovedať nedokázali. Penaltové rozstrely začali vďaka výbornému výkonu Martina Lennera v náš prospech. Napriek slovenskému nepremenenému matchballu v poslednom kope sa Martin postaral o to, aby sme svoj náskok zúžitkovali, keď chytil posledný  belgický penaltový pokus. Zápas by však neskončil víťazstvom bez presnej mušky našich jedenástkových strelcov Štefana Vargu, Andreja Hýlla, Igora Gabriša a Róberta Kaina. O tom, že senzačné víťazstvo OŠK Láb nebolo náhodou, svedčí aj umiestnenie jeho semifinálového súpera z Francúzska na konečnom 3. mieste, keď si v malom finále poradil s anglickým súperom.

 

 

Mužstvo OŠK Láb v Prahe reprezentovali brankári: Martin Lenner, Miroslav Galajda a Denis Sloboda, ďalej kapitán Róbert Kain, Erik Miklušičák, Alex Novotný, Štefan Varga, Mário Ďurica, Andrej Hýll, Michal Ščasný, Róbert Kostka, Roman Kostka, Michal Strolka, Milan Juriga a Igor Gabriš.

 

 

Za nádherné fotky patrí poďakovanie Ľubošovi Krajčírovi. O pohodu mužstva sa starali kustódi Janko Ďurica, Miroslav Galajda st. a Daniel Strolka.

 

 

Účasť mužstva OŠK Láb na tomto turnaji bola možná predovšetkým vďaka sponzorom: Obec Láb, OŠK Láb, Róbert Kain – f. Fasádička, Ing. Milan Vorčák – PROmiprojekt, Ing. Milan Buday, Reštaurácia Habánsky dom, Tomáš Chmela – Chmela Pneu, Gall Caffé & Restaurant, Michal Habuda, Janko Mundok – Autooprava, Róbert Slezák, Ľuboš Pír, Martin Lazar, Róbert Gerthófer – Pohostinstvo u Vendelína, Martin Sivák a „naša Teta s Ujom“.

 

Za zmienku určite stojí aj veľký úspech podtatranských veteránov z Ofk Spišský Štvrtok, ktorí turnajom vo svojej kategórií (nad 35rokov, 6+1) prešli bez jedinej prehry a zabezpečili, že sa Slovensko stalo najúspešnejšou krajinou turnaja.

 

Celkový prehľad výsledkov nájdete na www.moldavacup.cz.


.
Toto je čítané

Futbal 6. liga: Smútok v Rybkách zmiernila výhra nad Starou Turou

V VI. lige Západ pokračoval na diaľku súboj lídra Spartaka Stráže s…

3D filamenty 2023