V pondelok (23.1.), krátko pred pol druhou popoludní, došlo na nechránenom železničnom priecestí v smere z Holíča do Skalice na Ul. Lesnej k dopravnej nehode  osobného motorového vlaku č. 2414 a osobné motorové vozidlo Mazda 323.  

Osobné auto vošlo do jazdnej dráhy osobného vlaku.V dôsledku zrážky tlačil vlak osobné auto 200m po železničnej trati. Po príjazde príslušnícov  HaZZ na miesto udalosti bolo prieskumom zistené, že osobné motorové vozidlo Mazda 323 je zakliesnene pod prednou časťou vlaku a vo vozidle, v časti ktorá sa nachádzala pod vlakom, sa nachádza ťažko zranená, celá zakrvavená zakliesnená osoba /20 ročný vodič/ pri vedomí.

Aby bolo vozidlo možné vyslobodiť spod vlaku a tak sa dostať lepšie k zranenej osobe, príslušníci HaZZ odstránili z vraku pravé dvere a strechu a ostatne časti boli podvihnuté. Potom bol vlak za pomoci auto navijaku opatrne odtiahnutý a tým bolo vytvorené miesto pre prístup k zranenej osobe z ľavej strany. Následne boli odstránené ľavé dvere a bolo zistené, že zranená osoba je schopná transportu na nosidlách do sanitného vozidla. Zasahujúci príslušníci vyslobodili zranenú osobu z havarovaného vozidla pomocou hydraulického vyslobodzovacieho zariadenia, poskytli zranenej osobe predlekársku prvú pomoc a pomohli ho naložiť do vozidla Zdravotnej záchrannej služby. Zranený vodič zo Skalice bol prevezený do nemocnice v Skalici.

Havarovaný automobil zabezpečili proti vzniku požiaru, odtiahli ho z miesta nehody a pod vozidlom uniknuté prevádzkové kvapaliny boli zasypané sorbentom. Na miesto udalosti sa dostavila dopravná polícia Senica a Inšpekcia ŽSR.

Po zadokumentovaní udalosti a odtiahnutí vlaku z miesta udalosti iným vlakom boli príslušníci HaZZ požiadaní o odtiahnutie vraku vozidla zo železničnej trate až k ceste. Vozidlo bolo ťahané pomocou navijaku postupne až na komunikáciu k odťahovej službe.

Rušňovodičovi alkohol pri dychovej skúške zistený nebol a mladému vodičovi bola odobratá krv. Príčiny a okolnosti dopravnej nehody polícia vyšetruje.

Michal Hanus, Ivan Peťko


.
Toto je čítané

Nedostatok železničiarov už ovplyvňuje prevádzku vlakov na Záhorí

Železnice sú personálne poddimenzované niekoľko rokov. Nedostatok zamestnancov už začínajú pociťovať aj…

3D filamenty 2023