Úroveň cestovania v Bratislavskom kraji stúpne aj vďaka PUSH PULL (ťahaný – tlačený) vlaku „Janka“, ktorý v piatok (10.2.) predstavili na prezentačnej jazde z Kútov do Bratislavy. Obyvatelia Záhoria sa tak rýchlejšie a pohodlnejšie dostanú do hlavného mesta.

Projekt je realizovaný vďaka eurofondom a Operačnému programu Doprava. „Potreba nasadiť kvalitné prímestské vlaky ako je vlak Janka je zrejmý, pretože potenciál cestujúcich je v regióne západného Slovenska najvyšší,“ uviedol bratislavský župan Pavol Frešo. V kraji už cestujúci využívajú kvalitné prímestské vlaky ako je Helena, Marta, či Zuzana. Okrem toho od minulého týždňa premáva aj nový regionálny vlak RegioJet. Župan vyjadril radosť nad novým „prírastkom“ – vlakom Janka, pretože regionálne vlaky sú dôležité aj z hľadiska budovania integrovaného dopravného systému. „Podobne ako regionálne vlakové spojenie RegioJet, aj tento nový poschodový vlak prispeje k zvyšovaniu kvality cestovania a poskytne komfort cestujúcim a sme tak o krok bližšie k efektívnej integrovanej doprave v kraji,“ doplnil Pavol Frešo.

Elektrické poschodové súpravy typu „push-pull“ sa skladajú z rušňa, dvoch kusov vložených vozňov a z riadiaceho vozňa. Ich výhodou je, že v obratovej stanici nie je nutné s rušňom obiehať súpravu, ale opačným smerom je súprava ovládaná z riadiaceho vozňa, čím sa ušetria peniaze za výkony posunu v obratových staniciach. Cena jednej vlakovej súpravy je 7,43 milióna eur.

V rámci projektu obnovy vozidlového parku Železničnej spoločnosti Slovensko, spolufinancovaného z európskych zdrojov, bude na Slovensko dodaných spolu 10 dvojpodlažných elektrických jednotiek pre prímestskú dopravu, 12 dieselových motorových jednotiek pre medziregionálnu dopravu a 10 dvojpodlažných súprav push-pull pre prímestskú dopravu. Nové vlaky budú premávať nielen na západnom Slovensku, ale aj na východnom a strednom Slovensku. Celkové oprávnené výdaje na projekt sú 186,3 mil. eur.

region-bsk.sk


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota