Viete, čím je výnimočný ,,unínski grumbír“? Ak nie, dozvedieť sa to môžete na divadelnom predstavení rovnomennej hry Stana Šubíka, s ktorou sa v nedeľu 26. februára o 19. hodine v senickom dome kultúry predstaví ochotnícky divadelný súbor Radosť z Unína.

Ochotnícke divadlo má v Uníne mnohoročnú tradíciu, existovalo ešte pred druhou svetovou vojnou. Dnes na jeho korene nadväzujú niekdajší mládežnícki herci, ktorí k divadlu pritiahli aj svojich potomkov.

Aktuálny repertoár unínskych ochotníkov tvoria predovšetkým hry Ferka Urbánka z dedinského prostredia, ktoré sa vyznačujú vážnejšou tematikou a smutným dejom. ,,Potrebovali sme zmenu a tak sme oslovili režiséra Záhoráckeho divadla Ivana Fodora s otázkou, či pre nás nemá nejakú komédiu. A on už na druhý deň priniesol hru Stana Šubíka,“ prezradil Štefan Mach, jeden z unínskych ochotníkov.

Hra ,,Unínsky grumbír“ bola pôvodne napísaná pre istý divadelný súbor z Liptova, no keďže jej téma je univerzálna, po úprave do záhoráckeho nárečia bol text posunutý unínskemu divadlu Radosť. Ohlas bol vynikajúci, v Uníne si hru v réžii I. Fodora počas dvoch predstavení pozrelo približne 400 ľudí.

Tretí raz si Unínčania ,,záhorácku komédiu o ušlachtilej snaze zapálených ludzí urobit za každú cenu dzíru do svjeta“ budú môcť v miestnom dome kultúry vychutnať v sobotu 25. februára o 17. hodine, v predvečer senickej premiéry.


.
Toto je čítané

Nedostatok železničiarov už ovplyvňuje prevádzku vlakov na Záhorí

Železnice sú personálne poddimenzované niekoľko rokov. Nedostatok zamestnancov už začínajú pociťovať aj…

Lakovanie a Pieskovanie