Výstavu Detaily historických Malaciek pripravilo pre návštevníkov Múzeum Michala Tillnera v galérii MCK.

Foto: Malackepohlady.sk

Začala úvodom februára a tvorí ju viac ako 30 zväčšenín dobových fotiek Malaciek, ktoré pripomínajú neraz aj zašlú krásu mesta. Na príprave sa podieľali Pavol Vrablec a Martin Macejka. Položili sme zopár otázok Martinovi Macejkovi.

Kde vznikla prvotná motivácia k tejto výstave?
V zbierkach Mestského centra kultúry Malacky – Múzea Michala Tillnera sa nachádzajú mnohé fotografie starých Malaciek, navyše v priebehu posledných piatich rokov priebežne digitalizujeme fotografie poskytnuté obyvateľmi mesta. Už viac ako pätnásť rokov sa podobná výstava v Malackách nekonala, teraz sa naplnili všetky podmienky, aby sa to zmenilo.

Je, teda, jej snahou akási “pamäť” Malačanov, či podporiť ich spomienky a myšlienky na starobylé Malacky?
Výstava poskytuje ľuďom možnosť zaspomínať si na Malacky v starých časoch. A každý si môže sám spraviť obraz o zmenách, ktorými mesto prešlo.

Malačania prichádzajú, spomínajú, sami navrhujú..S akými reakciami sa stretávate?
Ľudia si radi zaspomínajú na budovy a ďalšie miesta v meste, na dávne zážitky. Reakcie na výstavu sú pozitívne, návštevníci vyjadrujú ľútosť nad tým, ako sa Malacky zmenili.

Mnohé momenty na fotografiách sú neraz krajšie ako tie “dnešné Malacky”…
Tie staré fotky sú krásne, majú atmosféru. Je škoda, že niektoré miesta zanikli, alebo sa veľmi zmenili. Na druhej strane, videl som mnoho pekných, hodnotných fotiek súčasných Malaciek.

Je stále dosť záujemcov o spomienky?
Je ich dosť. Stále prichádzajú pamätníci, spomínajú, ale aj prinášajú ďalšie fotky a iné materiály.

Ste mladý človek. V čom je vaša motivácia a záujem?
Zaujíma ma história. To je prvoradá motivácia. Snažím sa spoznávať minulosť. Obrazové materiály tiež patria medzi doklady o dejinách, navyše sú zaujímavé aj pre verejnosť.

Jana Horváthová


.

3D filamenty 2023