Informovali sme prví! V  pondelok (5.3.) v noci krátko pred polnocou sa na Záhorí zachvela zem. Epicentrum sa nachádzalo pri osade Tomky. Otras bolo cítiť v Šaštíne-Strážoch, Čároch, Borskom Svätom Jure, Moravskom Svätom Jáne, Borskom Mikuláši, Závodoch ale aj vo Veľkých Levároch, Studienke a v Malackách.

Mapa: quakes.globalincidentmap.com

Magnitúda 3,6 a 3,4
Kraj SLOVENSKO
Dátum a čas: 5.3. 2012 23:56:58 (miestneho času)
Hĺbka: 2 km
Miesto: Pri osade Tomky (Borský Svätý Jur)

Otrasy boli zaznamenané seizmickými stanicami Národnej siete seizmických staníc. “Podľa predbežných údajov lokálna magnitúda zemetrasenia bola 2,9,” informovala agentúru SITA Miriam Kristeková, vedúca Oddelenia seizmológie Geofyzikálneho ústavu SAV.

Geofyzikálny ústav preto vyzýva všetkých obyvateľov, ktorí pocítili alebo pozorovali účinky tohto zemetrasenia, aby sa na ústav obrátili. “Všetky informácie o zemetrasení sú veľmi dôležité pre skúmanie seizmickej aktivity a účinkov zemetrasení na území Slovenska,” doplnila Kristeková.

Ludia začali o polnoci zistovať cez Facebook čo sa to stalo. Niekoľko ludí to zobudilo, iný sa teraz obávajú zaspať. Michal zo Šaštína píše “Odhadujem to na pohyb zemskej platne.” ” Aj v Borskom Svätom Jure sme sa triasli. Zobudilo ma ako drnkoce sušiak a všetko sa trasie.” píše Peter. Lucia, “Už mám dospané normálne mi nábytok nadskočil aj TV a zadrnčalo okno”. Peter z Veľkých Levár napísal “Mám pocit, že som práve prežil zemetrasenie…”.

Žiadne zranenia ani trhliny na budovách neboli zaznamenané.

Záhorie leží na seizmicky aktívnej oblasti
Západné Karpaty je môžné charakterizovať ako oblasť so strednou úrovňou zemetrasnej aktivity. Malé Karpaty predstavujú horskú hrastovú štruktúru medzi viedenskou a podunajskou panvou.

Správu aktualizujeme.


.