Zväz záhradkárov ZO Sekule oznamuje pestovateľom jadrovín, že ihneď po odkvitnutí stromov, je aktuálny chemický postrek proti Pilarke jablčnej, ktorá spôsobuje prvotnú červivosť plodov jabloní a hrušiek.


Nakoľko suché a teplé počasie podporuje aj výskyt múčnatky a listových vošiek, doporučujeme v týchto dňoch vykonať nasledovný kombinovaný zásah:
proti piliarke jablčnej môžeme použiť jeden z prípravkov ako je Buldok,Reldan,Mospilan alebo Calypso
spolu so zásahom proti piliarke jablčnej je možné vykonať aj druhý preventívny postrek proti múčnatke, keď na odrody jabloní, ktoré viac trpia na múčnatku, napr.: Idared, Jonathan a pod., primiešame prípravky ako je Topas, alebo Kumulus, na ostatné jablone doporučujeme kombinované prípravky ako Discus, Talent, alebo ZATO, ktoré pôsobia i na chrastavitosť.

Uvedené kombinácie je možné doplniť listovou výživou a zmáčadlom.
U hrušiek zvlášť upozorňujeme na vysoký výskyt Méry hruškovej. Ihneď po odkvitnutí aplikujeme prípravok Nomolt, alebo Reldan.

Podotýkame, že Méra hrušková má v našich podmienkach 3-4 generácie a účinný zákrok v tomto období veľmi dôležitý, nakoľko dospelé jedince sa veľmi ťažko likvidujú a sú veľmi aktívne v preletoch na ostatné jadroviny.
Aktuálny je stále i nálet Mínerky pórovej na cibuľu, pór a cesnak.

Pestovateľov zemiakov, ktorí aplikujú proti burine prípravok Sencor upozorňujeme na potrebu závlahy pred, alebo po postreku, čím sa zyšuje jeho herbicídna účinnosť.

Platnosť uvedených opatrení je od 30. apríla do 7. mája 2012

Alojz Kunštek, predseda ZO SZZ Sekule


.
Toto je čítané

Senickí dôchodcovia sa stretli na výročnej schôdzi

Na výročnej členskej schôdzi Miestnej organizácie JDS Senica sa v dome kultúry…

3D filamenty 2023