Divadlo na hambálku v Malackách odpremiérovalo pôvodnú hru Stálo ti to zlato za to? Pôvodnú preto, ako sa pred piatkovou premiérou vyjadril Vlado Zetek, duša celého zoskupenia a autor hry,lebo sa vraj schyľuje k desiatemu výročiu.

Foto: Divadlo na hambálku

No, nemýľte sa, nejde o oslovenie milovanej, treba čítať doslova. Samozrejme, zatiaľ, čo sa týka výročia, nehorí, ale „Hambálkovci“ si to vraj zaslúžia. Autor vzal za slovo každého jedného svojho člena a pokúsil sa ich predstaviť aj samotným divákom. Komédia sa dobre pozerá a vidno aj jaderný a bohatý slovník autora, ktorý najmä svoje študentské roky prežil v Čechách, vtedy ešte, samozrejme, v Československu. Odniesol si odtiaľ nielen lásku k divadlu, ale aj k jazyku. Počas piatkovej premiéry zaujala nejedna postava a jej predstaviteľ. Výraznejšie sa zaskveli Róbert Hlavan ako David, Romana Štipanitzová ako Erika Balážová a nemožno zabudnúť ani na Sabinu Zetkovú ako Alenu Přepeličkovú s jej pôvabným českým prízvukom. Aj tí starší či mladší vytvorili krásne a nezabudnuteľné výkony a priniesli na javisko závan energie a autentickosti. Do akej miery hrali seba samých, vie každý z nich.

Pri otázke opäť venovanej Vladovi Zetekovi, ako sa s nimi pracovalo, vraj neprotestoval žiaden z nich, hoci hral veľa zo seba. Práve to bol zámer, predstaviť hercov Malačanom a iným hosťom, ktorí milujú divadlo také, aké je, aj so svojimi nedokonalosťami.

„Hercom nesmie chýbať najmä chuť“,
povedal zakladateľ a autor.

A s chuťou sa aj hralo. Rodiny Chrupkových a Brezových sa pohádali za kus kameňa z vesmíru, no ako to celé dopadlo… Hra je ako vystrihnutá z novodobej hry Rómea a Júlie. Pôvabná „Júlia“ je školená, študuje strih v Prahe na škole, ovláda antickú dramatiku. Celá hra, kto čo i len trošku pozná Vlada Zeteka, je aj akousi skladačkou jeho života. Dal do nej všetko svoje umenie, poznanie svojich zverencov i lásku k Múze. Stačí sa prísť pozrieť Do Kultúrního domečku.

Jana Horváthová


.
Toto je čítané

VaDiDlo obnovilo tradíciu ochotníckeho divadla v Lozorne pred vyše 10 rokmi

Pred vyše 10 rokmi obnovili tradíciu ochotníckeho divadla aj v Lozorne. Na…

Trnavské rádio Tak akorát 2024