V Gajaroch nám pekne pokračuje Prázdninová Akadémia. Dovoľte aby sme vám priblížili naše ďalšie tri spoločné piatky.

V piatok 27.7. sa deti hrali na turistov a pod vedením „sprievodkyne“ si prešli všetky najvýznamnejšie pamätihodnosti Gajár. Pri Trojičnom stĺpe sme si na obrázku pozreli aj kostol sv. Mikuláša, ktorého základy sú v zemi. Pri obecnom úrade sa deti dozvedeli o vzniku obce a prečo sa na fasáde nachádzajú štyri supy. Najviac zaujala informácia o prvej kúpeľni v obci s tečúcou teplou vodou, ktorú mal notár práve na Obecnom úrade. „Buď šecko, alebo nic“. Tak reagovali Gajarania na ponuku Pálfiovcov, že na stavbu nového kostola môžu dostať len materiál. Samozrejme, odpoveď šľachty bolo nič. Gajarania, katolíci i luteráni, sa potom skladali, pracovali a kostol stavali 28 rokov. Deti sa dozvedeli aj históriu pamätníka padlých bojovníkov. Prehliadka sa končila na gajarskom „templi“. Mieste, kde stála krásna halová sinagóga. Stará pohľadnica deťom priblížila jej vzhľad. Po hre na turistov sme si všetci šli oddýchnuť do Rybárskeho domčeka Klubu mladých rybárov pri „Špeku“. Tam sme sa naučili staré hry. Tento krásny piatok sme všetci zakončili skutočným piknikom s čajíkom v porcelánových šálkach a sušienkami. Nové zážitky, nové informácie a nové dobrodružstvo zažilo 29 detí.

O týždeň neskôr v piatok 3.8. sme sa stretli o 9:00 opäť. A čakala nás najskôr krátka hra. Deti sa naučili opäť spoločným hrám, ktoré sa môžu hrať spolu aj doma. Potom sme pod strechou Štadióna na stoloch konečne zušlachtili kovové výrobky, ktoré sme dostali v kovodielni. Aby bolo takmer 30 detí správne naladených, najskôr vymaľovávali omaľovánky z autorskej tvorby Denisy Bogdalíkovej. Škriatkovia, víly, princovia a princezné deti nadchli. Už samozrejmosťou bolo vymyslenie príbehov týchto rozprávkových bytostí. Celé tvorivé nasadenie deti po zahrievacom kole využili pri vdýchnutí krásy kovu. Kovové komponenty sa menili na farbami žiariace dielka. Potešilo nás, že možnosť tvorivého šantenia už naplno využívajú aj mamičky či babky. Výsledky nášho snaženia si budete môcť pozrieť na Festivale kultúry 8.9. o 14:00 v Spoločenskom dome.

V piatok 10.8. sme na našej Prázdninovej Akadémii privítali mladých divadelníkov z Divadla na hambálku. Prišli nám nie len zahrať krátke rozprávočky, ale hlavne ukázať deťom ako prebieha divadelná skúška. Mohli sme sa tak hrať na hercov. Deti si skúšali artikulačné cvičenia, trénovali svoj hlas aby mohli hrať. Za pomoci mladých hercov si zahrali miniscénku „Prvý deň v škole“ a „Posledný deň v škole“. Hereckú skúšku sme si prekladali pohybovými detskými hrami aby sa deti rozšantili. Obľúbené „králu králu daj vojačka“ či „Onatasia Glória“ deti uvoľnili a to sa prejavilo v ich nasadení pri rozprávke o „Červenej čiapočke“. Deti ju zahrali s radosťou. Pohľad do divadelnej kuchyne bol pre Prázdninovú Akadémiu prínosom a preto ďakujeme Klubu mladých z Divadla na hambálku. Herecké výkony mladých hercov Karolíny a Kristíny Reifových, Barbory Bezákovej a Denisa Farkaša boli výborné.

Pokiaľ vás naša Prázdninová Akadémia zaujala, stretávame sa každý piatok o 9:00 pri Spoločenskom dome v Gajaroch. Občianske združenie Medzi hranicou a hrádzou ďakuje všetkým účastníkom za veľa pozitívnej energie, ktorú dávajú každý piatok tomuto projektu. Ukazujú tak, že rozhodnutie, realizovať tento projekt bolo správne. Ďakujeme tiež obci Gajary za ochotu Akadémiu podporiť. A ďakujeme aj vám, že ste si o nás prečítali. Tešíme sa na vás priatelia, ešte nás čakajú zaujímavé veci. 🙂

Oz MHAH


.
Toto je čítané

Nedostatok železničiarov už ovplyvňuje prevádzku vlakov na Záhorí

Železnice sú personálne poddimenzované niekoľko rokov. Nedostatok zamestnancov už začínajú pociťovať aj…

3D filamenty 2023