Obec Kúty sa rozhodla obnoviť tradície založením folklórneho súboru a ochotníckeho divadla pod vedením Milice Barkóciovej. Poslanec Filip Húšťava sa pričinil o oživenie kúcanského kroju a po Kúcanských krojovaných hodoch organizuje cestu na koňoch na hody do Lanžhota.

Folklórny súbor a ochotnícke divadlo v Kútoch
Záujemcovia o účinkovanie vo folklórnom súbore alebo v ochotníckom divadle sa môžu prihlásiť v knižnici u p. Vítkovej (eva.vitkova@kuty.sk) alebo priamo u Milici Barkóciovej v ZUŠ. Vítané sú všetky vekové kategórie. Nenechajte svoj talent bez povšimnutia, zabávajte sa a užívajte si svoj voľný čas tým, čo Vás baví.

Kúcani a kamarádzi na voze na lanžhotské hody
“Na južnej Morave to funguje tak, že na hody v nedeľu prichádzajú přespolní, šuhaji z okolitých obcí, na hody na konských povozoch. Keď sa blížia k máji, symbolu hodov, muzika preruší tanečné kolo a začne im hrať pochod. Voz sa párkrát otočí okolo máje, šohaji povyskakujú a začnú tancovať. Domáci stárci (miestni šohaji, ktorí majú na starosti organizáciu hodov) ich privítajú hltom vínka z opentlenej fľaše (juchačky). Přespolní potom zaspievajú a muzika im zahrá verbunk, moravský tanec, ktorý je takisto kultúrnym dedičstvom UNESCO. Po odverbovaní miestni napíšu na máju dedinu, odkiaľ šohaji prišli a ich počet.” popisuje tradíciu hodov Filip Húšťava na obecnej stránke Kútov.

Filip Húšťava sa rozhodol tento rok po prvý krát zorganizovať cestu na koňoch (na voze) na hody do Lanžhota. V nedeľu (16.9.) pôjde o 14 hodine voz, slávnostne nastrojený pánom Sofkom z Kútov, do Lanžhota po trase šenk Kasíno, obecný úrad, fara, šenk U Ferú.

“Verím, že aj Vy, ostatní, sa na nás prídete pozrieť, ako reprezentujeme Kúty, ale aj celé Záhorie, v Lanžhote na hodoch! Srdečne Vás pozývame!” dodáva Filip.

„Sme jeden región, aj ket nás oddelili
hranicama … aj ket sme oddelení vodú Moravú,
kerá je jak Vaša, tak naša, nech sme furt kamarádzi
a nech si pomáháme, Uanžočané, Moraváci …

My, Záhoráci, symbolicky obnovujeme naše
kontakty a jedeme k Vám na hody na vozi cez ty
krásne lužné lesy, tahaném našima koňama a plném
našich dobrých ludzí ze Záhorá … už sa tešíme, na
ty uanžotské hody!“

Zdroj: Kúty.sk


.
Toto je čítané

V Holíči vzdelávajú seniorov ako sa brániť pred podvodníkmi

V stredu (10.4.) sa v Dennom centre Senior klub Holíč uskutočnila preventívna…

BM: Ustekana sobota