AKTUALIZOVANÉ:  Len niekoľko kilometrov od Brodského v obci Týnec sa pohybuje ďalší medveď. Miestny obyvatelia ho tam videli potulovať sa včera (23.9.) večer! 

Na pohyb medveďa v okolí obce Týnec upozornila starostka Hana Zoubková. Vyzvala občanov, aby v týchto dňoch nepúšťali deti samotné do lesa a vinohradov. Správu priniesol portál Novinky.cz.  Na Břeclavsku videli medveďa v utorok (18.9.) pri Lanžhote. Vo štvrtok (20.9.) ho videli pri Valticiach. Medveď dokáže za deň prejsť viac ako 30 kilometrov.

Miesto kde videli v nedeľu večer medveďa. Zdroj: maps.google.sk 

Čo robiť, ak stretnete medveďa (zdroj: sme.sk)

  • nespúšťajte medveďa z dohľadu, ale vyhýbajte sa priamemu kontaktu z očí do očí
  • ak vás medveď zaregistroval a nasleduje vás, ale udržiava si odstup, pokúste sa ho odohnať
  • natiahnite ruky nad hlavu a snažte sa fyzicky urobiť čo najväčším. Rozprávajte na medveďa hlasným, hlbokým, hrubým hlasom
  • ak ustupujete, pohybujte sa pomaly, nikdy neutekajte
  • ak vás medveď prenasleduje, odhoďte nejakú svoju vec napr. plecniak ďaleko od seba, aby ste ho zmiatli a odpútali jeho pozornosť, jedlo odhoďte len ako poslednú možnosť
  • lezenie na strom tiež použite ako poslednú možnosť. Musíte vyliezť najmenej do výšky 45 metrov nad zemou
  • ak vás medveď napadne, ľahnite si na zem tvárou k zemi, schúľte sa do pozície, v ktorej si stehná tlačíte na hrudník, hlavu sa snažíte skryť medzi kolená, spojiť prsty na krku a chrániť si krk, pričom lakte si tlačte ku kolenám. Táto pozícia vám chráni krk, hlavu a iné životne dôležité orgány. Nehýbte sa, kým medveď neodíde

 

V Moravskom Svätom Jáne zrazil kamión mladého medveďa
V sobotu (22.9.) večer zrazil kamión na diaľnici D2 v Moravskom Svätom Jáne mladého medveďa.

Foto: Anton Emrich

Medveďa pravdepodobne zrazili kamión pri potoku Lakšár a ťahal ho niekoľko metrov ďalej. Polovníkov z Moravského Svätého Jána zavolala na miesto diaľničná polícia. Medveď sa po zrážke s kamiónom pravdepodobne namotal na koleso. Najväčší kus medveďa sa našiel pod mostom v smere na obec Závod. Mladý medveď mal cca 100 kg. Jeho torzo bolo v nedeľu uložené do chladiarenského boxu polovníkov v Moravskom Svätom Jáne odkiaľ bude následne prevezené do kafilérie.

POZOR VIDEO ZOBRAZUJE ROZTRHANÉHO MEDVEĎA
[youtube 3b_eLFjT8GI]

Neštastie sa stalo len pár metrov od miesta kde postavia nový “zelený most” pre voľný pohyb zvierat. Pôjde o rámový železobetónový most s podperou v strednom deliacom páse diaľnice. Dĺžka premostenia je 37,5 m a šírka 86,2 m.

Zver zapríčiní ročne až 41 dopravných nehôd
Za sledované obdobie rokov 2002-2006 došlo v na Záhorí spolu k 205 dopravným nehodám na diaľnici D2. Z toho nehodu zapríčinilo 7 bažantov, 79 sŕn, 31 psov, 8 líšok, 74 diviakov, 3 zajace, 2 jelene a 1 mačka. Najhoršou lokalitou je úsek medzi Moravským Svätým Jánom a Závodmi, kde prišlo v sledovanom období až k 32 dopravným nehodám.

Foto: Anton Emrich

Miesto nehody. Zdroj: maps.google.sk

.
Toto je čítané

Nedostatok železničiarov už ovplyvňuje prevádzku vlakov na Záhorí

Železnice sú personálne poddimenzované niekoľko rokov. Nedostatok zamestnancov už začínajú pociťovať aj…

BM Salon EV