Skupina Hex odohrá v sobotu  8. decembra o 19 hodine akustický koncert v Sokolovni oproti ŠH Malina. Pred koncertom sme sa pozhovárali o koncertovaní s basgitaristom skupiny Yxom.

Tomáš na scéne ste uz vyše 20 rokov. Ešte vás to baví?
Hudba je zázrak, tam nikdy nič neoklameš, sú chvíle, keď si povieš, ze stačilo, no potom ti to začne chýbať. Naša kapela je tu už relatívne dlho, no nebola ešte chvíľa, že by sme si povedali “stačí”.

Začínali ste ako indie gitarová formácia, teraz je to skôr rock pop. Staré hity z prvých platní sa na koncertoch ešte hrávajú?
Ale áno, pravidelne hrávame Madelaine a sem tam aj iné pecky z našich prvých albumov.

Ste vyložene festivalová skupina, kde dokážete vytvoriť úžasnú atmosféru. Ktoré sú vaše obľúbené festivaly na Slovensku, kde radi vystupujete?
Máme veľmi radi Pohodu, no čaro majú aj maličké festivaly, ktoré nikto nepozná. Minule sme hrali na Orave, bol august, to znamená, že malo byť teplučko, no na mieste bolo tak cca 6 stupňov. Lialo ako z krhly a napriek tomu bolo na nás plno a ľudia sa bavili. Toto sú chvíle, keď si povieš, že to má zmysel.

Sám si organizátor niektorých festivalov, bol si pri zrode myšlienky Streetfestu, dlhé roky si ho aj organizoval. Ktorý festival je momentálne “Tvoj”?
Streetfest bol jeden krásny festival. Žiaľ, ľudia to nie celkom docenili, čo je veľká škoda. Momentálne sa venujem už len festivalu Žákovic Open, ktorý je moje dieťa a má za sebou už 12 ročníkov. Žákovicu sa posledné roky hovorí Malá Pohoda. Atmosféra na podujatí sa veľmi podobá Pohode a každý rok ho navštevuje viac fanúšikov.

Ako vznikla myšlienka Žákovicu?
Náhodou. Naša rodina má chalupu v Trenčianskych Bohuslaviciach, kde som ako malý chodieval. Tam som spoznal Mariána Žákovica, slovo dalo slovo a v rámci našich chatových sústredení s Hexom sme si zahrali u neho v krčme. Další rok sme zavolali dalšie dve kapely (Le Payaco a Hogo Pogo) a tak vznikla myšlienka na festival. Od vtedy sa pravidelne ku koncu júla koná Žákovic Open.

Je to stále malý rodinný festival alebo už prerástol do megaakcie?
Žákovic sa vyprofiloval ako stredný festival, ktorý nemá ambíciu rozšíriť sa. Máme radi tú atmosféru na konci dedinky a neplánuje to meniť.

V Malackách sa opäť predstavíte s novinkou unplugged koncertu, ktorý vaši fanúšikovia na Záhorí nepoznajú. Hrávate často akustické koncerty?
Práve naopak, unplugged je skôr výnimka. Je to niečo úplne iné, tam sa ukáže sila pesničiek. Veľmi si takéto hranie užívame a vždy sa naň tešíme. V decembri máme dve takéto vystúpenia a sme radi, že jedno je v Malackách, kde je super publikum.

Podľa ohlasov a reakcií to vyzerá, že na Záhorí máte veľmi veľa fanúšikov. Akí sú vaši Záhorácki fandovia?
Musím povedať, že na Slovensku máme obľúbené mestá a Malacky rozhodne patria k nim. Ako ja hovorím, Bratislava, BanskáBystrica a Malacky sú mestá, ktoré nazývam rodné.

Na koncertoch zvyknete okrem starších Vašich hitov zaradiť aj nejakú skladbu napr. od skupiny The Cure, ktorá je Vašou obľúbenou kapelou. Zahráte aj v decembri v Malackách nejakú “curovku”?
Vôbec to nevylučujem, atmosféru unplugged koncertov robia sami ľudia a tam nič nie je zakázané. Minule sme napríklad zahrali kúsok pesničky od Billyho Idola

Niečo na záver? Odkaz pre fanúšikov?
8. decembra si urobíme v Dvadsaťtrojke predčasné Vianoce, tešíme sa na vás, ak nam donesiete malé darčeky, bohato sa vám pesničkovo odmeníme.

Branislav Orth

[youtube Qgci3-RwFTU]

 


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota