Článok uverejnil portál Senica+

Mnoho potravín a produktov je chemicky upravovaných napríklad aby mali dlhšiu trvanlivosť. Potraviny aj kvôli takýmto úpravám strácajú svoju výživovú hodnotu . Je ťažko nájsť obchod, o ktorom viete, že predáva zeleninu, ovocie a iné produkty, ktoré boli poctivo vypestované a vyrobené. V Senici však minimálne jeden taký máme, je ním obchod Lasičky, ktorý si otvorili tri milé dievčatá Ľubka, Lenka a Janka.

Dievcata-lasicky_podporuj_lokalnych_senica_plus

Ahojte dievčatá, na úvod vám dám priestor predstaviť svoj obchodík . Je to podľa mňa lepší spôsob ako keď niekto druhý hovorí, čo robíte. Vy to viete najlepšie. Takže, čo je podstatou a hlavnou aktivitou Lasiček?
Podstata Lasiček je v ich prirodzenosti a úcte k všetkému živému okolo nás. Hlavnou aktivitou je hľadanie a sprostredkovanie potravinových produktov, ktoré z týchto hodnôt vychádzajú.

podporuj_lokalnych_senica_plusČo vás doviedlo k tomu začať v tomto podnikať? Vidíte v tom zmysel ponúkať alternatívu v stravovaní ľuďom v Senici ?
Priviedla nás k tomu najmä vlastná nespokojnosť s kvalitou ponúkaných potravín  obchodnými reťazcami. Myšlienka niečo v tomto smere zmeniť, informácie o fungujúcom systéme debničkovania a to nájsť a mať vlastného farmára/ pestovateľa a v neposlednom rade aj inšpirácia, ktorá prišla z Brna v podobe Troch sudiček, ktoré debničky plné lokálnych sezónnych potravín doručujú. A prečo v Senici? A prečo nie? My sme začali v tomto meste. V meste, ktorého obyvatelia školia nás a my ich, je to vzájomný prínos pre obe strany.

Do akej miery sa zdravému životnému štýlu venujete vo svojom voľnom čase? Máte aj napríklad vlastnú záhradu?
Záhradky obhospodarúvame všetky 3, či už spoločné s rodičmi ale aj vlastné. Otázkou je, čo si pod zdravým životným štýlom treba predstaviť? My v ňom vidíme spokojnosť v rodine, pohodu, radosť z každodenného života a takisto dobré jedlo z kvalitných surovín.

Vzhľadom na to, že ste tri, ponúka sa otázka, ako máte medzi sebou rozdelené povinnosti v rámci prevádzky.
S našimi farmármi a pestovateľmi komunikujeme všetky tri. V kamennom obchode sa striedajú v obsluhe zväčša dve lasičky. Tretia lasička vozí od farmárov čerstvé potraviny 2x do týždňa a rozváža debničky. Vieme sa však vzájomne nahradiť a v prípade potreby sa alternovať :) .

A čo v prípade ak máte rozdielne názory v rámci obchodu ? Museli ste niekedy taký problém riešiť alebo sa viete väčšinou zhodnúť?
Normálne ako v každej firme, nasadíme boxerské rukavice a ideme do ringu a tá ktorá vyhrá, tak berie ;) Nie, srandujeme :) . Zväčša sa na všetkom dohovoríme hneď, nakoľko máme v tejto oblasti spoločné hodnoty a ciele. Dôležitá je pre nás komunikácia a to nielen medzi nami tromi ale aj nami a našimi zákazníkmi.

Obchod 1

Na základe čoho vyberáte aké produkty a od koho budete predávať?
Vždy je to o komunikácii, spoločných hodnotách, o úcte k prírode, vzájomnej empatii a v neposlednej rade aj o chuti každého farmárskeho produktu. Všetko, čo ponúkame nám prešlo bruškom. A ak nám chutí a všetko je košér vždy podporíme predaj takéhoto produktu.

Ako viete, ktorý pestovateľ/hospodár produkuje kvalitné veci ?
Nevieme to hneď, čas ukáže, ktorý hospodár stojí za to. Cca pol roka pred otvorením predajne sme navštevovali a hľadali farmárov, s ktorými by sme rady spolupracovali, takže sme mohli vidieť v akých podmienkach chovajú zvieratká, ochutnávali sme ich produkty a rozprávali o životných hodnotách. Doposiaľ sa nám stalo len raz, že sme sa mýlili :) . Bolo to hneď na začiatku Lasiček a prišlo to ako znamenie, aby sme mali vždy v strehu všetky naše zmysly a nepodceňovali ani našu intuíciu.

Obchod 2

Hľadáte stále nových dodávateľov alebo si vystačíte s tými, ktorých máte teraz?
S momentálnymi dodávateľmi sme spokojné my i naši zákazníci. Vystačiť si však nechceme. Dávame stále možnosť a priestor novým.

Viem, že u vás funguje takzvaný debničkový systém. Môžete to mne aj ostatným ale ešte viac priblížiť?
Debničkový systém je pre ľudí, ktorí hľadajú kvalitné, lokálne, sezónne potraviny, s krátkou prirodzenou spotrebou bez zbytočnej chémie priamo od farmára a neradi navštevujúcich obchodné reťazce tak ako my :) . Každý týždeň skladáme debničku od Lasiček podľa nášho uváženia a z ktorej pripravujeme raňajky, obedy a večere svojím najmilším. Je to taká inšpiratívna debnička. Zverejňujeme ju na FB aj na našej webovej stránke. Zákazník-debničkár má však takisto možnosť vyskladať si svoju vlastnú potravinovú debničku podľa svojej chuti z ponuky z nášho eshopu.

Debnička

Ako zabezpečujete pravidelný prísun debničiek a ich obsah? Chodíte si pre ne a skladáte si ich obsah samy ?
Na našej webovke a na našej FB stránke zverejňujeme zloženie debničky na každý týždeň, ktorá obsahuje čerstvé lokálne a sezónne potraviny. Oznámime termín do kedy si je možné debničku objednať, aby sme na 100% dokázali objednané potraviny u farmárov zajednať. Debničkovým dňom je zvyčajne štvrtok. Vtedy vyzdvihujeme čerstvé potraviny a následne rozvážame debničky. Debničky je možné si vyzdvihnúť u nás v obchodíku v Senici, odberné miesto debničiek máme aj v Skalici na parkovisku za Františkánskou záhradou. Po spoločnom dohovore však vieme dopraviť debničku aj priamo domov.

[info]Adresa predajne: Lasičky, Robotnícka 58/21, 905 01 Senica[/info]

Aká je zatiaľ odozva od ľudí, využívajú tento systém? Vidíte do budúcnosti ďalšie možnosti ako spopularizovať medzi ľuďmi kúpu poctivých a zdravých produktov.
Naši zákazníci sú spokojní. Veď hovoríme o kvalite, ktorá je na prvý skus rozpoznateľná. Či už sa jedná o bio zeleninu a ovocie, mliečne výrobky, kváskový chlieb a pečivo, domáce jemné párky a klobásy bez konzervantov a bez lepku . V budúcnosti plánujeme popracovať viacej na reklame, bez ktorej sa dnešný svet nezaobíde ak chcete ľudom viacej priblížiť podstatu vašej činnosti. A keďže sa ponesie v lasičom duchu určite pobaví ale aj…

Dievčatá ďakujem za rozhovor. Robíte skvelú vec a preto vám prajem nech sa vám v tom naďalej darí.

logo_senica_plusTomáš
Senica+

 


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota