Európsky týždeň športu sa konal 7. – 13. septembra a prebiehal v celej Európe a vo viacerých mestách Slovenska. Európska komisia vyhlásila Európsky týždeň športu, aby propagovala pohyb, šport a zdravý životný štýl. Podľa posledných prieskumov Eurobarometra sa totiž až dve tretiny Slovákov venujú športu málo alebo vôbec.

europsky-tyzden-sportu-velke-levare

Bratislavský samosprávny kraj vyzval všetky základné a stredné školy, aby sa zapojili do tejto aktivity. Počas Európskeho týždňa športu sa každá zaregistrovaná škola mala možnosť zapojiť vlastnou jednorazovou pohybovou aktivitou za aktívnej účasti čo najväčšieho počtu žiakov, pedagógov a verejnosti. Zároveň tak získali možnosť vyhrať jednu z troch cien na nákup športových pomôcok v obchodoch Decathlon.

V stredu 9. septembra 2015 zorganizovala Základná škola s MŠ vo Veľkých Levároch športové dopoludnie na miestnom futbalovom ihrisku TJ Veľké Leváre. Okrem našej Základnej školy sa do tejto športovej aktivity zapojili aj deti z Materskej školy, chlapci z Reedukačného centra, športovci z miestneho boxerského klubu a rodičia našich žiakov. Pravidlá súťaže boli jednoduché. Každá škola, ktorá si podľa vlastných možností a kreativity vymyslela vlastnú pohybovú aktivitu v trvaní minimálne 20minút a odoslala potrebné údaje sa zapojila a mala možnosť vyhrať. Čím viac detí sa zapojilo v prepočte na počet žiakov školy, tým väčšia bola šanca na výhru. Pre overenie bolo treba zaslať päť fotografií hodnoverne dokumentujúcich priebeh športovania a zároveň počet žiakov.

Výsledky súťaže boli zverejnené na stránke BSK a tiež na web.stránke www.sportujucemesto.sk a zároveň boli zástupcovia škôl pozvaní na slávnostné vyhlásenie výsledkov do Sadu Janka Kráľa v Bratislave. To sa uskutočnilo 13. septembra 2015 v rámci Európskeho týždňa športu v Bratislave, kde si každý priaznivec športu našiel to svoje! Návštevníci získali jedinečnú možnosť zahrať si viaceré tradičné aj netradičné športy, individuálne či kolektívne – napríklad americký futbal, box, bodyform, ale aj frisbie či pohodový pétanque a mnoho ďalších. Program tvorila aktívna prezentácia športov a ukážkové tréningy na hlavnej ploche. Okrem toho takmer celý park obsadili športové kluby a zväzy so svojimi aktivitami, trenažérmi, simuláciami hry. Súčasťou podujatia bol aj moderovaný kultúrny program na hlavnom pódiu, autogramiáda viacerých športových osobností a slovenských olympionikov, ako je rýchlostná kanoistka Martina Kohlová alebo plavec Richard Nagy. Nechýbali ani stánky so zdravou výživou a pitný režim pre všetkých.

Aj žiaci našej školy sa zúčastnili na tomto podujatí spoločne so zástupcami školy –  riaditeľom Mgr. Martinom Potočňákom,  zástupcom RNDr. Pavlom Bernátom a triednymi učiteľmi Mgr. Otíliou Hájkovou a Mgr. Petrom Riškom. Všetci si užili tento pekný deň, no najviac vyhlásenie výsledkov súťaže. Bolo to pre všetkých milé prekvapenie, keď bola Základná škola s MŠ vyhlásená ako víťaz tohto projektu a prevzala šek v hodnote 3000,-EUR na zakúpenie športových potrieb v obchodoch Decathlon. Je to veľký úspech pre veľkolevársku školu a radosť pre všetkých žiakov, pedagógov a tiež rodičov detí.

Svetlana Valachovičová


.

BM: Ustekana sobota