Naše krásne Záhorie je plné talentovaných, zaujímavých, kreatívnych a inšpiratívnych ľudí, a preto bude táto rubrika práve o vás! O vašich kamarátoch, známych…

tomas-jurica-kutan

Každú stredu si prečítate a dozviete sa niečo o ľuďoch, ktorí majú zaujímavú prácu, alebo sa vo voľnom čase venujú športu, cestovaniu, tancu, spevu. Nebudem ďalej prezrádzať, no budem sa snažiť, aby to bolo každý týždeň niečo nové, iné a atraktívne pre vás.

Vitajte v mojej novej rubrike!

Úplne prvý hosť na rozhovor je mladý muž z Kútov. Má iba osemnásť rokov a už teraz vie, čo chce a robí to naozaj dobre. Svoj voľný čas len tak neprefláka a väčšinou ho trávi v posilňovni. Je trpezlivý, bojovný a tvrdo na sebe pracuje. Jeho úspechy sú obdivuhodné. Zoznámte sa s Tomášom Juricom !

Som rada, že si práve ty môj prvý partner na rozhovor, keďže si pre mňa symbolom sily, odvahy a tvrdej práce. Koľko sa už venuješ fitnes a ako si sa k tomu dostal?
Som tiež veľmi rád, že môžem byť tvojim prvým hosťom. Fitness, respektíve kulturistike, sa venujem aktívne už vyše dvoch rokov.

Ako vyzerá tvoj bežný deň pred súťažou?
Môj deň pred súťažou sa bežným nazvať nedá 🙂 Celý deň odpočívam a moja aktivita je minimálna, nakoľko nepijem vtedy žiadnu vodu, tak sa snažím byť čo najviac v pokoji, aby som nepociťoval pocit smädu. Kulturistika a samotná forma, ktorá vznikne z toho všetkého, nezáleží len na tom dni pred súťažou, ale sú za tým minimálne tri mesiace tvrdého režimu, keď si nedovolím “zhrešiť” ani jeden deň.

tomas-jurica-kutan-3

Čo je pre teba motiváciou v ťažkých chvíľach?
Motivácia? V živote sa mi stalo veľa zlých vecí, na ktoré keď si spomeniem, nakopnú ma. Chcem ukázať všetkým, že som najlepší a že všetko sa dá, aj keď má človek prekážky. Ale, aby som nespomínal len tie zlé veci, sú za mnou ľudia ako je moja priateľka a jej rodičia, čo je ďalšia vec, ktorá ma motivuje. Chcem aby mohli byť na mňa hrdí.

Aké úspechy si zatiaľ dosiahol?
Mám za sebou dve súťažné sezóny v naturálnej kulturistike, ktoré mi priniesli slušné úspechy. V roku 2013 som ako 16 ročný išiel na svoju prvú súťaž do Česka a na Slovensko. Boli to pohárové súťaže a na obidvoch som získal 1. miesto v kategórii dorast (15-18rokov). Poslednou súťažou boli majstrovstvá Európy v Karlových Varoch. Štartoval som v kategórii juniori (18-21 rokov) a ako najmladší som získal titul majstra Európy. O pár mesiacov som sa pripravil na jarnú sezónu. Ako prvé boli majstrovstvá Slovenska, kde som získal v kategórii dorast 1.miesto a v kategórii junior 2.miesto. Ďalšie boli majstrovstvá v Brne, kde som si vybojoval 1. miesto v kategórii dorast. Sezóna vyvrcholila majstrovstvami sveta a tam som obsadil v kategórii juniorov 3. miesto.

tomas-jurica-kutan

Musí to byť naozaj náročné, no na druhej strane, tie úspechy určite stoja zato. Koľko ti trvá, kým si úplne vo forme a pripravený na ďalšiu súťaž?
Náročné to je, ale moja odpoveď je, že keby to bolo ľahké, robil by to každý. Máš pravdu, tie úspechy stoja za to, ale je ešte niečo viac ako úspechy, ktoré vyhráš. Kulturistika je životný štýl, nie je to mesačná alebo dvojmesačná záležitosť. Musíš s tým žiť a všetci okolo teba tak isto. A týmto chcem povedať, že najväčší úspech je pripraviť sa na tú súťaž a postaviť sa na pódium. Všetci, ktorí tam stoja, sú víťazi tým, že zdolali takú náročnú prípravu. Príprava sa delí na objemovú a rysovaciu fázu. Pracovať musím celý rok, aby som mal z čoho vyrysovať formu na súťaž. Tá finálna diéta pred súťažou trvá u mňa zvyčajne 2-3 mesiace. Ale ako som už hovoril, nezáleží na tých 3 mesiacoch, ale na tom ako žiješ po celý rok.

tomas-jurica-kutan-5

Ako to vyzerá u vás doma po zaslúženom úspechu na súťaži? Dovolíš si vtedy ,,zhrešiť“ ?
Po súťaži vždy “oslavujeme”, či je to úspech, alebo neúspech. Samozrejme jedlom 🙂 Zhrešiť si určite dovolím. Vždy si určím nejaký čas, ktorý úplne vypnem a užívam si jedlo ako takú odmenu pre telo za ten nátlak. Samozrejme všetko má svoje hranice.

Čo je pre teba teraz prioritou? Pripravuješ sa na nejakú súťaž?
Mojou prioritou je žiť zdravo a skúšať, kde sú moje hranice v naturálnej kulturistike. Pripravujem sa na jarnú sezónu 2016 na majstrovstvá sveta, ktoré budú pravdepodobne v Budapešti.

Aké sú tvoje ďalšie záujmy okrem cvičenia?
Veľmi ťažká otázka. Ako som už hovoril kulturistika je životný štýl a venujem jej dosť času. Vo voľnom čase si rád pozrieme s priateľkou nejaký film, alebo ideme nakupovať. Rád trávim čas v kuchyni, ktorá je pre tento šport 70% úspechu.

tomas-jurica-kutan-4

Ako by si motivoval mladých ľudí, ktorí by chceli schudnúť, venovať sa cvičeniu, no nemajú odvahu začať ?
Skúšam hocijaké recepty a ak sa podaria, pridávam ich na moju stránku, kde uvidíte fotky z mojej prípravy a určite aj zo súťaže. Tam nájdu motiváciu.

Ďakujem za rozhovor!

V prípade záujmu môžete Tomáša nájsť na jeho facebookovej stránke.


.
Toto je čítané

Hokejbal: Skalica postúpila do semifinále play-off

V hokejbalovej extralige bol po dvoch zápasoch na Záhorí stav štvrťfinálovej série…

BM: Ustekana sobota