Opäť je tu streda a s ňou aj ďalší rozhovor pre rubriku Robím, čo ma baví. Dnes sa presunieme do dedinky Čáry, odkiaľ pochádza Soňa Cipínová.

Sona-Cipinova-rob-co-ta-bavi

Svoju kariéru odštartovala v muzikáli Neberte nám princeznú, a neskôr aj v šou Elán je Elán, v ktorej sa úspešne prebojovala do finále. Táto všestranná mladá žena sa spevu venuje aj naďalej, popritom jej pribudla práca na plný úväzok. V súčasnosti pôsobí ako redaktorka TV Markíza. Ako sama tvrdí, táto práca je nevyspytateľná. Nesedí v kancelárii, je stále v pohybe a stretáva sa so zaujímavými ľuďmi. No napriek tomu môže hrdo vyhlásiť, že robí to, čo ju baví.

Ako si sa dostala k spevu a práci pred kamerami?
Spievať som začala už ako dieťa. Moja babka z Radimova ma k tomu viedla. Vždy, keď som k nej prišla, mala už pre mňa prichystanú nejakú pesničku, čo počula v rádiu (ľudovku) a musela som sa ju s ňou učiť:) Moja prvá súťaž, na ktorej som sa zúčastnila, bola Slávik v ľudových piesňach, okresné kolo v Senici a vyhrala som. Odvtedy som už chodila kade tade po súťažiach, POP Senica, POP Gbely, atď….Spievala som aj so Skalickým univerzálnym orchestrom v rockovej kapele. V 15-tich si ma zobral pod svoje krídla slovenský skladateľ Ali Brezovský a nahrala som s ním v Slovenskom rozhlase pár CD. Sem tam som si zaspievala s kapelou v zahraničí a napokon som urobila v 18-tich konkurz do muzikálu Neberte nám princeznú, kde som účinkovala 5 rokov. V 20-tke som sa dostala do finále show Elán je Elán a asi o rok som odišla na pol roka spievať do Nemecka na jeden z ostrovov v Severnom mori, kde som koncertovala.

Akú postavu si stvárnila v muzikáli Neberte nám princeznú?
Bola som súčasťou zboru a hrala som opatrovateľku, tak ako to bolo aj vo filme. Musela som aj tancovať, keďže to robil Ján Ďurovčík. Tým, že nemám žiadnu tanečnú školu a vlastne ani žiadne základy, bolo to pre mňa ťažké, ale naučila som sa.

Sona-Cipinova-rob-co-ta-bavi-4Skončila si popri toľkej práci aj vysokú školu?
Študovala som na Fakulte masmediálnej komunikácie UCM v Trnave.

Čo ti dala táto škola a ako si sa tam rozvíjala? Mala si možnosť niekde praxovať?
Naučila ma učiť sa, pretože podľa mňa, na realitu sa nedá pripraviť učením. Jednoducho ma hodili do vody a učila som sa plávať. Počas školy som pracovala v Mestskej televízii Trnava, skoro 4 roky. Musím povedať, že tam som sa naozaj veľa naučila. Nerobila som spravodajstvo ako teraz, ale venovala som sa viac marketingu.

Nedávno si sa vrátila z Nemecka, kde si spievala aj s kapelou. Akej hudbe sa venujete a ako sa ti páčilo v Nemecku?
Spievala som na ostrove Sylt v Severnom mori pre turistov a hostí hlavného mesta. Každý deň som spievala na doobedňajšom a poobedňajšom koncerte, v letnej sezóne cca pre 500 ľudí. Bola som tam spolu s kapelou zo Slovenska a hrali sme všetko možné, väčšinou piesne v nemčine.

Momentálne ťa môžeme vidieť na obrazovkách TV Markíza ako redaktorku. Čo všetko táto práca zahŕňa? Akým oblastiam sa venuješ?
Stojí ma veľa času a plné nasadenie, pretože slabé chvíľky sa neospravedlňujú. Venujem sa témam, ktoré sú aktuálne, ale najviac ma bavia témy zo záhoráckeho regiónu, pretože tu som doma. Všeobecne však rada riešim témy o ľuďoch, ich problémy, radosti i starosti…

Čo ťa na tejto práci najviac baví?
Že sa každý deň niečo nové naučím a každý deň spoznám nového človeka. 🙂

Aký je tvoj bežný pracovný deň?
Každý redaktor musí priniesť na rannú poradu tému na reportáž. Celý deň ju spracováva, strihá, aby ju o siedmej večer videli diváci v televízii. Na tejto práci je zaujímavé to, že človek nesedí v kancelárii, je stále v pohybe a stretáva sa s mnohými zaujímavými ľuďmi. Na jednej strane je to veľmi vyčerpávajúce, no na druhej veľmi dobrodružné.

Sona-Cipinova-rob-co-ta-bavi-3

Čo ťa v živote motivuje, aby si zvládala také pracovné nasadenie?
Dobrá otázka. Ja som ten typ, čo potrebuje tú tzv. vnútornú motiváciu. Napĺňa ma to, keď odovzdám kvalitnú reportáž, keď idem večer domov z práce a viem, že som urobila niečo, čo môže pomôcť urobiť to naše Slovensko lepším. Keď pomôžem ľuďom, ktorí si nevedia rady, alebo ukážem niečo napríklad aj zo Záhoria, načo som sama hrdá a je škoda, že o tom Slovensko nevie. Vtedy ma táto práca veľmi baví.

Aký máš vzťah k Záhoriu? Plánuješ tu bývať naďalej?
Mám rada Záhorie, preto aj často robím témy z tohto regiónu. Plánujem žiť na Záhorí. Ja som ten typ, čo má rád mesto, ale len chvíľu. Rada sa každý deň vraciam na dedinu a je mi jedno, že musím cestovať.

Sona-Cipinova-rob-co-ta-bavi-2

Kde sa vidí Soňa Cipínová o 10 rokov?
Nevidím ani to, kde budem zajtra, nie to o 10 rokov. Jednoducho robím všetko najlepšie, ako viem. Robím to podľa svojho osobného presvedčenia a výchovy, no neviem, či to bude stačiť na to, aby som sa kariérne posúvala hore. Uvidíme. Možno budem mať 5 detí a budem na materskej. Ktovie.:)


.

BM: Kralici