,,Módu si môžete kúpiť, ale štýl musíte mať“, povedala Coco Chanel, ktorá definovala ženskú módu. Dnes vám predstavím Miroslavu Danielovú z Gbiel, ktorá sa so štýlom naozaj narodila!

Miroslava Danielová
Miroslava Danielová

Miroslava pracuje ako módna redaktorka v ženskom časopise Eva a štvrtý rok tu má na starosti módu, vyhľadáva rôzne ,,vychytávky“, z ktorých zostavuje články a následne nimi inšpiruje ženy naokolo. Popri písaní článkov sa venuje aj stylingu celebrít a modeliek, ktoré vidíme na titulkách, v reklamách, či v módnych editoriáloch. ,,Je super, že ma obklopuje množstvo kreatívnych ľudí, umelcov a môžem si s nimi uletieť. Na druhej strane je to aj riadna drina. Stále lietam po obchodoch, nosím tony oblečenia na fotenia. Možno si to niekto predstavuje, ako vo filme Diabol nosí Prada. No realita je niekde inde.“

Po kom si zdedila cit pre módu?

Pravdepodobne po otcovi. Ako decko som rada listovala v starých fotoalbumoch a tam som nachádzala otca ešte mladučkého v zvonových nohaviciach, zrkadlovkách, hustej kučeravej hrive a pánskych podpätkových topánkach, tak typických pre 70-te roky. Bola to paráda. Dodnes sa otec občas vyjadruje k mojím outfitom a nie vždy pozitívne 🙂

Záhorácke rádio 2024 01

Aké boli tvoje obľúbené outfity v tínedžerských časoch? Pamätáš si na to?

Na vysokej škole som holdovala ružovej farbe. Takže v ružovej som chodila od hlavy až po päty! Legendárne boli aj moje špicaté vybíjané kozačky, ktoré som dovliekla z dovolenky. Trendy som však nikdy príliš neriešila, nosila som to, čo sa mi páčilo. Dnes však pohľad na staré fotky vyvoláva polemiku o mojom vtedajšom vkuse. 🙂

robim-co-ma-bavi-Miroslava-Danielova-3

Ako dlho už pracuješ v ženskom časopise Eva?

Teraz to bude šiesty rok, konkrétne móde sa tu venujem štvrtý rok. Najprv som nastúpila do Madam Evy, tam som mala na starosti beauty a potom som prešla na módu do Evy. Začínala som však v denníku Plus 1 deň ako redaktorka v oddelení na zahraničie.

V čom spočíva samotný džob stylistky?

V dennodennom flákaní sa po obchodoch!:-) I keď to vyzerá ako dream job, nie je to tak úplne. Podľa zadania konceptu módneho editoriálu alebo fotenia titulky  sa snažím vybrať najlepšie stylingy. Čo v našich končinách nie je úplne jednoduché. Predstava práce ako z filmu Diabol nosí Pradu je úplne mylná. Nakoľko som ešte aj redaktorka, tak sliedim po internete a zahraničných časopisoch po najnovších vychytávkach a módnych novinkách, ktoré sa potom snažím spracovať do skladačiek či módnej publicistiky.

Je náročné trafiť sa  celebritám do vkusu a zvoliť vhodný štýl, ktorý by im svedčal?

Súvisí to asi s typom osobnosti a vekom danej celebrity. Staršie dámy, majú už prirodzene vytvorený vlastný štýl, vedia čo im svedčí. Vtedy sa snažím im do neho strafiť, možno ho jemne modifikovať, tak aby vyzerali sviežo a moderne. Mladšie ročníky sa dajú nahovoriť aj na rôzne experimenty. Fotenie známych osôb je však vždy špecifické, snažím sa im vždy vyjsť v ústrety, nakoľko ich spokojnosť sa odzrkadlí na atmosfére na pľaci a samotných fotografiách.

robim-co-ma-bavi-Miroslava-Danielova-6

Ktorá slovenská osobnosť je pre teba v obliekaní najviac štýlová a má najväčší šmrnc?

Veľmi sa mi páči Zdena Studenková! Obdivovala som sa jej na poslednom fotení  s Táňou Pauhofovou, Marínou Kráľovičovou, Zuzanou Kocúrikovou a Dianou Mórovou do aprílového vydania Madam Evy. Zdena si je vedomá svojho veku, vyžaruje neuveriteľný esprit a vyzerá úžasne atraktívne.

Koľko outfitov máš na starosti v jednom vydaní časopisu?

Teraz som mala napríklad za jeden mesiac až sedem produkcií, ale je to veľmi individuálne. Niekedy sa stane, že mám iba dve.

robim-co-ma-bavi-Miroslava-Danielova-5

Koľko trvá príprava jednej produkcie?

Pre najnovšie vydanie Evy sme fotili Moniku Bagárovú, kde trvala produkcia celé dva týždne! Bolo treba vybaviť priestory na fotenie a ľudí, ktorí boli schopní v daný termín pracovať! Toto je asi najviac komplikované, nájsť si jeden spoločný termín pre celý tím. Známa osobnosť môže v jeden istý  dátum, ale zrazu sa stane, že vtedy nemáme kaderníka, alebo vizážistu. Všetci sa musíme nejako spojiť a ak sa to konečne podarí, fotí sa celý deň. Konkrétne toto fotenie bolo o to namáhavejšie, pretože sme fotili pri vode. Takže všetko oblečenie aj samotná Monika skončila v ľadovej vode.

Čo je podľa teba pre stylistu najnáročnejšie?

Stylista sa s talentom nemusí narodiť, dá sa to aj naučiť. Musí byť však puntičkár. Dbať na každý detail pri práci aj po nej. Hlavne po nej! 🙂 Oblečenie na fotenia sa  požičiava z obchodov a často ide o veľmi drahé kúsky. Treba sa preto postarať, aby sa v rovnakom stave dostali opäť do obchodu aj po fotení. Koľkokrát som už plakala nad hodvábnymi šatami, z ktorých sa nedal odstrániť obtretý mejkap, alebo nad odretými topánkami. Navyše požičané oblečenie treba vrátiť v určitom termíne, a keď sa mi nakopí niekoľko fotení naraz, tak sa môj byt zmení v jednu veľkú haldu tašiek a šatstva. Druhá časť práce je náročná na nervy. Človek sa musí vedieť odosobniť. Spolupracujem aj s televíziami a na tvorbe reklám, kde musíte prihliadať na názor x osôb. Režiséra, kameramana, produkčného aj samotného moderátora a nie vždy sa do vkusu trafím. Vkus je totiž len subjektívny názor na módu.

Ako vyzerá tvoj šatník?

Praská vo švíkoch! Ja som typická žena- šopoholička. Nakupujem veľa, no nosím stále dookola to isté :-). Kombinujem čiernu, bielu a sivú. Nie som príliš extravagantný typ, snažím sa oblečením nepútať pozornosť. Skôr dbám na pohodlnosť. Nakupujem však všetko. Veď snáď príde raz správna chvíľa na vyvetranie 12 cm lodičiek, ktorých mám mimochodom niekoľko ešte stále s visačkou.

robim-co-ma-bavi-Miroslava-Danielova-7

S ktorými značkami najčastejšie pracuješ?

Aktuálne sa mi veľmi páči Gucci. Kolekcia na jar/leto je parádne vzorovaná, plná flitrovaných detailov. Na sebe by som nič podobné nezniesla, ale v editoriáloch to milujem. Rada kombinujem nekombinovateľné, spájam rôzne vzory a materiály, vrstvím jedno na druhé.

Je podľa teba dôležité sledovať aktuálne módne trendy, alebo by si mal každý nájsť to svoje?

Pre módneho redaktora určite. Sledujem módne trendy neustále. No bežná žena sa môže na to vykašľať. Nech sa radšej oblečie tak, aby to svedčalo jej postave a typu. Slovenky sú krásne ženy, niekedy je lahoda sa na ne pozerať na uliciach. Občas to však vedia aj poriadne prehnať. Prečačkané šaty, príliš vysoké výstrihy, kamene, flitre a vzory v jednom outfite korunované platformovými lodičkami. Radím trocha viac striedmosti pri stylingu, a možno ani nie. Veď nech sme všetky svojské.

robim-co-ma-bavi-Miroslava-Danielova

Aký je pre teba základ dobrého šatníka?

Dobre sediace džíny, čierne sako, biele tričká, biela košeľa, puzdrové klasické šaty, puzdrová sukňa…Základom sú aj kvalitné biele tenisky, čo veľa žien nemá! Ak už do niečoho investovať, tak do kvalitnej dizajnovej kabelky a topánok.

Aká módna prehliadka, na ktorej si sa zúčastnila, zanechala v tebe najväčší dojem?

Paradoxne som bola nadšená z prehliadky Vivienne Westwood v Bratislave. To malé žieňa sedelo v hľadisku so všetkými ostatnými hosťami a nadšene pozorovala modelky na móle. Na konci prehliadky sa celé obecenstvo postavilo a aplaudovalo. Pani návrhárka skromne vstala, a po tých dlhých rokoch v biznise, ju to dojalo. A to dojalo aj mňa. Fandím jej!

robim-co-ma-bavi-Miroslava-Danielova-4

Čo máš na tejto práci najradšej?

Môžem pracovať v tíme ľudí, ktorí sú neuveriteľne talentovaní a šikovní. Vážim si, že tú kreativitu prebúdzajú aj vo mne. Toto je krása práce stylistu: kreatívna tvorba.


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota