Všetci športoví nadšenci sa už určite nemôžu dočkať veľkej udalosti, akou je Letná olympiáda v Rio de Janeiro, ktorá sa uskutoční od 5.-21. augusta!

robim-co-ma-baci-matus-bubenik-holican-skok-do-vysky-olympiada_rio-5

Príprava všetkých športovcov vrcholí a nezostáva im už nič iné, než veľa oddychovať, pozitívne myslieť a tešiť sa z tejto príležitosti! Aj na Slovensku máme veľa športovcov z rôznych kategórií, ktorí si pôjdu zmerať svoje sily do spomínaného Ria. Zo Slovenska budeme držať palce 52 športovcom v 14 rôznych odvetviach! Matúš Bubeník je medzi nimi, má 26 rokov, pochádza z Holíča a Slovensko bude reprezentovať v atletike. Je to výškar, ktorého osobný rekord v skoku pod holým nebom, je 229 cm! Práve dnes vám s Matúšom prinášame rozhovor do našej rubriky – Robím, čo ma baví. Sme naozaj radi, že si na nás našiel čas práve v tomto období a vy sa tak môžete dozvedieť o jeho aktuálnych dojmoch, príprave, ale aj o jeho celkovej kariére a začiatkoch. Do olympiády nás delia len dva dni, a preto nášmu záhoráckemu reprezentantovi už teraz držíme palce a želáme mu veľa šťastia a čo najvyšší skok! J

Malacké pohľady Knihy.Zahori
Najprv si začal hrávať basketbal. Kedy si vymenil basketbal za atletiku?
Basketbal som hrával od druhého stupňa na Základnej škole a takisto aj počas štúdia na gymnáziu. Chvíľu som skúšal obidva športy, ale ak si dobre pamätám, mal som asi 18-19 rokov, keď som sa rozhodol pre individuálny šport.

Odkedy sa venuješ atletike na profesionálnej úrovni?
Atletiku sa snažím robiť na tejto úrovni od začiatku, ale profesionálny športovec, ktorý sa atletikou dokáže sám uživiť, sa zo mňa stal až od roku 2016, keď som dostal zmluvu v Dukle! Do tej doby to boli skorej amatérske podmienky v tréningu počas štúdií.

Dá sa teda na Slovensku a v Česku vyžiť z tohto športu?
Nie je to úplne jednoduché a atletikou sa na Slovensku veľa ľudí ani neživí. Ale odpoveď na otázku je – áno dá sa atletikou uživiť, bohužiaľ, bez väčšieho medzinárodného úspechu je to ťažké na dlhšiu dobu zabezpečiť.

 robim-co-ma-baci-matus-bubenik-holican-skok-do-vysky-olympiada_rio-2

Mal si na začiatku kariéry vzor, ku ktorému si vzhliadal?
Jednoznačne vyhranený vzor som nikdy nemal. Vždy som sledoval najlepších basketbalistov a atlétov, ktorí pre mňa boli motiváciou a snažil som sa ich nejakým spôsobom napodobniť, či vyrovnať sa im. 

Aké predpoklady musí spĺňať dobrý výškar?
Výhodou je vhodný somatotyp, väčšina predných výškarov je vysokej a štíhlej postavy, majú dlhé nohy a kratší trup, čo sú ideálne dispozície, ale sú aj výnimky! Dobrí skokani nemusia vždy merať viac než 190 cm. Dôležitou vlastnosťou je aj cit pre pohyb a dynamika! 

Aktuálne žiješ v Brne. Narodil si sa v Hodoníne, ale detstvo si strávil v Holíči. Kde sa cítiš najviac doma?
Keď hovorím, že idem domov, vždy idem do Holíča. V Brne som ale strávil veľa času. Navštevoval som Masarykovu univerzitu a štúdium som úspešne ukončil tento rok v zime, presne vo februári. Vyštudoval som odbor Manažment športu na MU.

Chcel by si sa športovému manažmentu venovať aj v budúcnosti? Aké sú tvoje plány?
Momentálne myslím hlavne na športovú kariéru, čo bude až skončím, ešte presne vymyslené nemám. V každom prípade zúročiť skúsenosti zo športového života a využiť poznatky zo školy, mi istú možnosť uplatnenia v pozícii športového manažéra, ponúka… 

Ako je na tom Slovensko v porovnaní s Českom v skokoch do výšky?
Momentálna situácia je veľmi podobná a to nie veľmi pozitívna. U nás sme dvaja na európskej až svetovej úrovni, v Česku je len jeden výškar. Potom je dosť veľká priepasť vo výkonnosti. Česi však majú dva až tri krát viac skokanov na republikovej úrovni ako Slováci. 

Trénuješ na Športovom gymnáziu Ludvíka Daňka a tvojim trénerom je Svatoslav Tona – bývalý výškar. Čo ti dal tento tréner?
S trénerom Tonom spolupracujem tretí rok a priniesol mi do tréningu určitú zmenu v technike, nový impulz do tréningov a predal mi svoje skúsenosti zo závodného obdobia. 

V jednom rozhovore si spomenul, že tento tréner ti veľmi pomohol aj po mentálnej stránke. Na čo je dôležitá aj takáto príprava?
Hlava je v skoku do výšky dôležitá a pomoc od neho prišla hlavne vtedy, keď som výkonnostne stál a podarilo sa mu nastaviť mi moje myslenie tak, že som sa mohol posunúť ďalej.                                                   

Čo spôsobilo, že zrazu si, ako hovoríš, výkonnostne stál? Mal si zlé nastavenie mysle? Myslíš, že práve to do veľkej miery ovplyvňuje športové výkony?
Stáva sa to bežne, tréner Vám toho dá veľa, ale po určitej dobe zistíte, že už vás ďalej nerozvíja a hľadáte zmenu. Pozitívne myslenie a správna dávka sebavedomia vie určite športový výkon pozdvihnúť!

robim-co-ma-baci-matus-bubenik-holican-skok-do-vysky-olympiada_rio-3

Na čo sa snažíš myslieť, keď ideš skákať dôležitý skok?
Premietnem si v hlave ako by mal správne vyzerať daný skok vyzerať a potom sa ho pokúsim realizovať.

Leto je v plnom prúde a teba čaká veľká výzva! Chystáš sa s ďalšími slovenskými športovcami na OH v Riu. Ako vyzerá tvoja aktuálna príprava?
Momentálne sa venujeme hlavne technike, teraz pár dni pred začiatkom hier už trénujeme len 1 – fázovo a po prílete do dediny už budem len ladiť formu a veľa oddychovať. Čo sa týka stravy nejak radikálne do nej nezasahujem, snažím sa trošku uberať na porciách, aby išla váha prirodzene trošku smerom dole.

Na čo sa najviac tešíš? Bol si už niekedy v tejto krajine?
Nie v Brazílii som ešte nikdy nebol, ani celkovo v Južnej Amerike, a preto sa veľmi teším na spoznanie novej kultúry. Keď bude po pretekoch určite navštívim v Riu niekoľko pekných miest!

Spomínal si, že budeš veľa oddychovať. Je oddych dôležitý na výborný výkon? Ako rád oddychuješ?
Áno verím tomu, že výškar musí byť na súťaž dobre oddýchnutý. Telo je po dlhom tréningovom období unavené a keď mu dám pár dní odpočinok, forma pôjde hore.

OH v Riu sa konajú už o pár dní. S akým cieľom ideš do týchto pretekov?
Podľa priebehu sezóny sú moje ciele skromnejšie, ako boli povedzme pred rokom. Mojim cieľom bude v Riu zabojovať o sezónne maximum. Ak sa mi to podarí, verím aj v pekné umiestnenie.

robim-co-ma-baci-matus-bubenik-holican-skok-do-vysky-olympiada_rio-4

Znamená to, že teraz si mal slabšiu sezónu ako pred rokom?
Áno, zatiaľ sa mi v tejto sezóne nedarí úplne podľa mojich predstáv a výkonnosť je o pár centimetrov nižšia ako vlani, ale verím, že ma atmosféra na štadióne vyburcuje ku kvalitnému výkonu, na ktorý túto sezónu stále čakám! 

Ako hodnotíš konkurenciu? Ktoré štáty sú v tomto športe vynikajúce?
Konkurencia je v atletike obrovská a v našej disciplíne zvlášť tomu nie je inak. V posledných rokoch išla mužská výška výrazne hore. Mimo klasické veľmoci sa objavili skokani z mnoho ďalších krajín na veľmi vysokej úrovni.

 Aký je tvoj osobný rekord, ktorý si skočil?
Osobný rekord mám z halovej sezóny v roku 2015, keď som prekonal 231 cm, pod holým nebom som zatiaľ na 229 cm.

Čo ťa najviac baví na tomto športe?
Skok do výšky je medzi skokanmi považovaný za typ umenia. Je dôležité vedieť v daný moment skĺbiť rozbeh s odrazom, prácu vo vzduchu, presné načasovanie, cítenie latky, kedy pridať a kedy naopak zvoľniť…Všetci skáčeme flopom, ale každý má svoje poňatie skoku, jednoducho je toho veľmi veľa, na čom sa dá pracovať, a preto ma skákanie cez latku baví.


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota