Zdravím všetkých priaznivcov rubriky Robím, čo ma baví! Jeseň sa k nám nenávratne blíži, ale akosi ju stále necítime, keďže počasie je naozaj krásne! Mnohí z vás si cez leto užili rôzne dobrodružstvá, medzi nimi možno aj dobrú rybačku.

robim_co_ma_bavi-peter_ondriska-5

Ak ste priaznivci rybolovu, prinášame vám rozhovor, ktorý je presne pre vás! Naša rubrika je naozaj rozmanitá a snažíme sa vybrať všetky možné pekné zamestnania, ale aj záľuby, ktoré nám život naokolo prináša. A keďže definícia šťastia je pre každého iná, každý z nás má aj odlišné predstavy o tom, čo je naozaj plnohodnotne využitý čas. A to je na tom to pekné, že všetci sme iní a špecifickí! Naši hostia majú v tomto smere úplne jasno a stopercentne vedia, čo je pre nich – ROBIŤ ČO MA BAVÍ. Peter Ondriska (alias ,,Karásek“, ako ho volajú známi a rybári), sa dostal do našej rubriky vďaka jeho veľkej záľube k rybárčeniu. Má s ním bohaté skúsenosti a od detstva je ním pohltený. Tento druh relaxu spája aj s ďalšími záľubami – fotografovaním, cestovaním, ale aj so zdokumentovaním celej svojej námahy, nakoľko píše články a tipy pre časopis – ,,Poľovníctvo a rybárstvo“. Okrem toho je spolupracovníkom firmy No respect Kimot team a v rozhovore vám prezradí všetko o svojej vášni. Napriek tomu vtipne dodáva, že najväčší úlovok v jeho živote, bola jeho žena. A čo predsa povie skúsený rybár, to je sväté…

Pálfyovci Knihy.Zahori

 

Odkedy sa venuješ rybolovu?
Rybolovu sa venujem, s menšou prestávkou, od detstva až doteraz. Priviedol ma k nemu dedo a priznám sa, že ma táto záľuba očarila a drží ma to stále. Niekedy by som povedal, že je to pre mňa krásna závislosť. Je to relax, zábava a jeden z mnohých zmyslov môjho života! Snáď ma to tak skoro nepustí…

Ako často stíhaš popri zamestnaniu dobrú rybačku?
Veľa voľného času popri práci nie je, keďže pracujem na smeny, ale využívam každú možnú chvíľu, aby som mohol vyraziť k vode, čo i len na pár hodín. Samozrejme sem tam sa utrhnem a vyrazím na viac dní, buď sám, alebo so spoľahlivým ,,parťákom“.

Akú techniku rybolovu preferuješ? Bez čoho nejdeš k vode?
Prešiel som si rôznymi technikami od ,,plavanej“, ,,prívlač“ a ,,kapráriny“. Kaprárine sa venujem intenzívne, tá ma baví a napĺňa najviac. Venujem sa jej väčšinu času strávených na rybách. Čo sa týka tvojej druhej otázky, k vode nejdem samozrejme bez udíc a bez môjho fotoaparátu, čo môže byť pre niekoho zvláštne. Jedinou trofejou z rýb, čo mám, je fotka, buď s rybou, alebo fotka prírody. Vlastne je to určitá súčasť rybačky – niečo vyfotiť. Niekedy fotím viac a niekedy menej, ale jednoducho ma to baví. Nie je nad to vyfotiť sa s rybou a potom ju pustiť! Som zástancom pravidla: ,,chyť a pusť“. Po čase ju môžem potom aj chytiť, možno aj pre známeho, ktorému tiež urobí dobrý úlovok radosť.

robim_co_ma_bavi-peter_ondriska

Prečo sa držíš tohto pravidla? Nepýtajú sa ťa potom všetci, že ten čas strávený chytaním rýb a niekedy aj dlhým čakaním, bol zbytočný?
V prvom rade mám rád prírodu a ryba je predsa živý tvor. Trofejné ryby patria späť do vody, vyrastajú niekoľko rokov a zaslúžia si úctu. Samozrejme, nemám nič proti tomu, keď si rybári zoberú menšie ryby, ktoré sa nasádzajú do našich vôd, ale aj tu platí, že treba robiť všetko s mierou. Jasné, že sa ma veľa ľudí pýta a mnohí nechápu, smejú sa tejto mojej zásade, ale ja to neriešim, pretože viem, prečo to robím. Mám pochytaných veľa kaprov, ktorí boli malí a vyrástli do krásnych rýb, v podstate som ich chytil viackrát v rôznej veľkosti. Nechytám ryby pre mäso, ale pre zábavu a relax.

Aký fotoaparát používaš a koľko času venuješ fotografovaniu?
Mám zrkadlovku a bez nej k vode ani nejdem. Foteniu sa venujem ako kedy, ale na rybačke si vždy niečo vyfotím. Sem tam zbehnem aj len tak do prírody, popozerať nové miesta na lov a podobne. Fotoaparát nesmie chýbať ani na dovolenkách s mojou ženou, rád fotím celú rodinu. Okrem toho fotografujem aj produktové veci pre firmu No respect Kimot team a obstarávam si aj fotky do mojich článkov do časopisu.

Aké miesta na Záhorí sú dobré pre rybolov?
Na Záhorí máme pekné vody, niektoré bohužiaľ zdevastované. Každý má možnosť vybrať si, kde bude loviť. Z určitých dôvodov nebudem konkretizovať miesta, lebo ľudia sú závistliví a dokážu divy. Proste si nevážia prírodu a ani ryby, čo sú v našich vodách a to ma veľmi mrzí.  Samozrejme moji známi, o ktorých viem, že si prírodu vážia, informácie a tipy odo mňa vždy dostanú. Rád poradím, kde a ako chytať, s tým problém nemám.

robim_co_ma_bavi-peter_ondriska-3

Bol si na rybačke už aj v zahraničí?
Párkrát som bol v Rakúsku a v Maďarsku. Samozrejme som neobišiel ani našich západných susedov, ale tých nepokladám za zahraničie, nakoľko tam mám kopec známych rybárov a beriem ich stále ako bratov. Cítim sa u nich fajn, dá sa povedať, že tak ako v našej prírode. V Rakúsku v Čechách sa mi podarilo chytiť pekné ryby, len Maďarsko bolo pre mňa na úlovky skúpe, ale verím, že sa tam raz vrátim a budem mať úspech.

Aký bol doteraz tvoj najväčší úlovok a koľko trvalo, kým si ho vytiahol z vody?
Môj najväčší úlovok? To je dobrá otázka. Myslím si, že to bola určite moja milovaná žena Magda, ktorú sa mi podarilo uloviť pred mnohými rokmi a ktorá ma v tejto mojej vášni podporuje a toleruje, za čo som jej vďačný. Samozrejme z vody som ju neťahal. (smiech) Ale teraz naozaj o rybách. Mám pochytané množstvo pekných kaprov na rôznych vodách. Podarili sa mi dravce aj úlovky amura. Najväčší kapor, ktorého som chytil mal 19,95 kg a podarilo sa mi to na jednej peknej priehrade. To je zatiaľ môj najväčší úlovok, ale o to mi nejde, ja som rád za každú zdolanú rybu, či už je menšia, alebo väčšia. Zdolávanie trvá rôzne, záleží aj na tom, kde lovím, či rybu zdolávam z brehu, z člna, alebo či chytám v prekážkach. Závisí to od konkrétnej situácie a od bojovnosti ryby.

Stala sa ti počas rybolovu vtipná príhoda?
Tých príhod mám kopec. Raz sa mi stalo, že signalizátor zaznamenal pekný záber. Potešil som sa. Nasledoval klasický postup, zaseknem, zdolávam, ale akosi to bolo iné ako inokedy. Po chvíli som počul žblnkot u hladiny a zistil som, že do podberáku som nabral korytnačku. J Takto som chytil káčera aj potápku. (smiech)

robim_co_ma_bavi-peter_ondriska-4

Rybolovu sa nevenuješ len tak rekreačne, ale naozaj intenzívne. Píšeš pre časopis ,,Poľovníctvo a rybárstvo“, kde pravidelne uverejňuješ rôzne návody, články. Koľko trvá príprava jedného článku?
Spolupráca s Poľovníctvom a rybárstvom trvá už niekoľko rokov, či už ide o písanie článkov, alebo točenie videí. Písal som do viacerých médií, dokonca som mal aj článok v maďarskom časopise o kaproch. Niektoré články sú aj na internete. Píšem o tom, čo ma napadne, rôzne návody, ako vyrobiť montáže, pomôcky na rybolov. Opisujem taktiky lovu, atď. Príprava samozrejme závisí od toho, čo budem písať. Ak ide o nejaký návod, najprv to premyslím a potom nafotím. Celý proces pokračuje prácou na PC, kde treba pretriediť fotky, upraviť ich a samozrejme napísať článok. Ak robím niečo obsiahlejšie trvá to dlhšie, keď je jednoduchší článok, dokážem ho napísať aj za jeden deň.

Čitateľom ponúkaš rôzne návody, skúšaš nové veci. Čo by si poradil začínajúcim rybárom?
Niekedy skúšam aj nové veci, vôbec sa tomu nebránim a ak je to účinné, pokračujem s tým ďalej, ale ak nie, zavrhnem to. Chybu robia mnohí ľudia už len tým, že prídu k vode a urobia tam to, čo ostatní. Napríklad nájdu rovnaké miesto a nahádžu tam veľa krmiva. Treba sa odlíšiť od ostatných, napr. tamtí kŕmia veľa, ja budem kŕmiť menej. Nedá sa teraz napísať konkrétna rada, to všetko záleží od situácie a techniky lovu. Čo by som však určite poradil začínajúcim rybárom je, aby sa nenechali odradiť neúspechom! Nezabudnite ani na príslovie, ktorého sa rád držím: ,,dopraj a bude ti dopriate“!

robim_co_ma_bavi-peter_ondriska-2

Spolupracuješ s firmou No rescpect Kimot team. V čom spočíva táto tvoja spolupráca?
S touto firmou úzko spolupracujem, ide o to, že chytám ryby a propagujem ich veci, ktoré majú v ponuke ako boilies, pelety, dipy. Robím aj admina na ich facebookovej stránke a zhromažďujem správy od spokojných zákazníkov. Zhotovujem tiež fotografie na ich web, alebo do e-shopu, keď je nový produkt. Nechýba ani pomoc na rybárskych výstavách a sem tam aj vo výrobe.

Ako vyzerá tvoja bežná výbava na rybačku?
Sú to určite dve udice s navijakmi, na nich silon a nadväzce, vidličky so signalizátormi, stolička, dáždnik, kŕmenie, podložka, podberák a už spomínaný fotoaparát. Ak idem na dlhšie beriem aj spacák, čln, motor, sonar, lehátko.

Čo by mal mať podľa teba dobrý rybár?
Úctu k prírode, k rybám a aj k ostatných rybárom. Na inom už asi nezáleží.

Je u mladých rybolov obľúbený?
Mladých zaujímajú rôzne veci, ale mám naozaj kopec priateľov, mladých rybárov, ktorí sú naozaj úspešní, dávajú do toho všetko a pracujú na sebe. To sa mi na nich veľmi páči, ich dravosť, ctižiadostivosť a to, že si idú za svojim snom. Držím im veľmi palce.

Dnes je vpredu aj technika a vybavenie. Vidíš veľký pokrok v rybolove odkedy si ešte len ako mladý chlapec začínal?
Doba ide dopredu a neminula ani rybolov. Keď som začínal, neboli také možnosti, aké máme teraz. Nebolo toľko rybárskeho náčinia na výber a o internete sa nám ani nesnívalo. Nemal mi poriadne kto poradiť, informácie som čerpal postupne z časopisov a v tých toho tiež zo začiatku nebolo veľa. Bol som samouk a malými krokmi som sa vypracoval tam, kde som teraz. Moju techniku -,,chyť a pusť“ som odpozoroval z časopisu a veľmi ma to zaujalo. Dovolím si tvrdiť, že v našej dedine som bol asi prvý, kto to začal praktizovať. Vtedy sa mi všetci smiali, či som normálny. J Rád na tieto časy spomínam, ešte stále mám v pamäti prvú rybu, ktorú som pustil, na to sa nezabúda. Teraz to majú mladí ľudia ľahšie, na internete je toho neúrekom, časopisov je kopa, natáčajú sa rôzne náučné videá…Som rád, že ich rybolov baví a takisto som šťastný, že stále napĺňa aj mňa, po toľkých rokoch! Prepadá ma možno taká nostalgia a chuť poďakovať hlavne mojej žene, ktorá ma vo všetkom, čo ma baví, podporuje. Chcel by som pozdraviť aj riaditeľa Milana a Koloucha, že môžem byť súčasťou No respect Kimot teamu. Slušným rybárom prajem veľa krásnych úlovkov a neprajníkom tiež, aby sa mali pekne. (smiech) Ďakujem aj tebe, že som mal možnosť odpovedať v rubrike – Robím, čo ma baví, ktorú si vždy rád prečítam.


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota