TAK ČO SIEKO? projekt sieko má hlavný cieľ.. upozorniť na problematiku ekológie, odpadkov v meste, edukovať spoločnosť v oblasti separácie a šetrenia ( minimalizácie ) produkcie odpadu.

 

Organizátori majú za sebou prvú úspešnú akciu “Upracme si mesto”, ktorá bola rozdelená na dve etapy. Do prvej boli zapojení žiaci a študenti zo škôl: ZŠ Štvorlístok, 2.ZŠ, 3.ZŠ a Stredná zdravotnícka škola.

Upratovania sa zúčastnilo viac ako 200 detí a teenagerov, ktoré si zaslúžia veľký obdiv za ich prístup a nadšenie k problematike odpadu a jeho triedenia. Vyzbieraný odpad z verejných priestranstiev rovno triedili do farebne rozdelených vriec žltý – plast, modrý – papier, čierny – komunál. Najviac odpadu tvorili papieriky od sladkostí, plastové flaše, sklenené flaše od alkoholu, no našlo sa aj staré oblečenie, paplony, kočík, práčka, pneumatiky. V centre mesta študenti Strednej zdravotníckej školy vyzametali nafúkané lístie, ktoré zaberalo v niektorých miestach až polovicu chodníka. V priebehu pár hodín žiaci a študenti vyčistili niekoľko problematických ulíc.

 

 

Druhá etapa upratovania bola v rukách dobrovoľníkov, ktorí sa zišli u zimného štadióna v sobotu ráno a v priebehu hodiny a pol vyčistili okolie zimného štadióna, ktoré bolo v nereprezentatívnom stave.  Najviac odpadu sa našlo v parku vedľa zimného štadióna, nafúkaný odpad v kríkoch sa ťažko zbieral, naviac ho znepríjemňoval zápach premočeného oblečenia po bezdomovcoch.

 

 

Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, že investovali svoj čas pre verejne prospešnú vec a osobne sa podieľali na upratovaní mesta a za technické zabezpečenie by sme radi poďakovali spoločnosti Vepos. Tešíme sa z pozitívnych reakcií od ľudí. Verím, že v ďaľšom upratovaní sa nás stretne zase o niečo viac a vyzbierame ďalšie problematické miesta. Radi by sme sa zamerali na oblasť Lúčky a okolie ZOC MAX, taktiež autobusová zastávka u daňového úradu je v katastrofálnom stave a je smutné, že prvý kontakt s mestom za značkou Skalice je práve takýto” povedala organizátorka upratovania Soňa Postová.

 


.
Toto je čítané

VaDiDlo obnovilo tradíciu ochotníckeho divadla v Lozorne pred vyše 10 rokmi

Pred vyše 10 rokmi obnovili tradíciu ochotníckeho divadla aj v Lozorne. Na…

Lakovanie a Pieskovanie