Má 14 rokov, na konte celovečerný film a ocenenie IGRIC za ženský herecký výkon. Reč je o Malačianke Bibiane Novákovej, ktorá predviedla svoj talent vo filme s názvom Nina. O spomienkach na nakrúcanie i svojich plánoch do budúcna nám prišla porozprávať do redakcie Malackého hlasu spolu so svojou mamou Natáliou.   

 

 

Nina je film o rozpadajúcej sa rodine z pohľadu 12-ročného dievčaťa. Hlavná hrdinka stráca svet, na ktorý bola zvyknutá, a stáva sa rukojemníkom svojich rodičov. Ocitá sa medzi matkou a otcom, ktorí sa neustále hádajú, cíti sa opustená a oklamaná. Istotu a pokoj nachádza v plávaní. Veľmi emotívny a v závere dramatický príbeh poukazuje na aktuálnu problematiku, ktorou rozvod a jeho vplyv na dieťa určite je.

 

Bibiana hrala hlavnú rolu, za ktorú dostala ocenenie IGRIC, najstaršiu filmovú cenu udeľovanú na Slovensku. O takomto niečom ani nesnívala, a v skutočnosti nečakala ani to, že by ju niekto pre akékoľvek nakrúcanie oslovil. Od prvej triedy navštevujem literárno-dramatický krúžok  na Základnej umeleckej škole v Malackách. Raz tam prišla castingová agentúra, ktorá hľadala talenty, a spravila si fotky. Nerátala som s tým, že sa mi ozvú,“ vysvetľuje Bibiana.

 

 

Ale stalo sa. Na základe fotografií z agentúry sa Bibiana dostala na casting k filmu Nina. Vedeli sme len to, že musí vedieť plávať, a že musí súhlasiť s ostrihaním vlasov. Nedúfali sme, že by si ju vybrali, išli sme to len skúsiť,“ povedala Bibianina mama. Režisér si však z vyše 20 dievčat vybral práve Bibianu, ktorá dovtedy hrala len v rámci Základnej umeleckej školy v Malackách.

 

 

Nakrúcanie trvalo približne rok a pol s prestávkami. „Väčšinou to boli večerné scény, ale vždy sa na to tešila,“ spomína mama mladej herečky. Popritom musela Bibiana chodiť do školy, trénovať plávanie, navštevovať krúžok, ale všetko zvládala bez problémov, pretože ako sama hovorí: „Mňa to bavilo, a preto som to nebrala ako záťaž.“

 

A čo bolo najzábavnejšie? Asi to, že so mnou hral práve Robert Roth. Je veľmi zábavný. Vedeli sme sa porozprávať a vždy mi všetko dobre vysvetlil a poradil.“ Bibiana však zažila i ťažšiu scénu, na ktorú bola potrebná istá dávka odvahy. „Najťažšie bolo strihanie. Bolo to strašné,“ povedala Bibiana o pasáži filmu, v ktorej si musela ostrihať svoje dlhé vlasy. Pamiatkou jej bol na určité obdobie krátky účes, ktorým mnohých prekvapila.

 

 

Dnes je Bibiana žiačkou deviatej triedy, má opäť krásne dlhé vlasy a rozhoduje sa, aké si zvolí stredoškolské štúdium. Nebude to však herectvo, ale skôr matematika a jazyky. To, že si ma režisér vybral z toľkých dievčat, bol skvelý pocit a natáčane bola zábava. Keby prišla ďalšia herecká ponuka, tak by som ju hneď vzala, ale študovať herectvo, to nie. Hranie je pre mňa skôr také hobby, ktoré ma veľmi baví,“ povedala Bibiana.

 

Film bol uvedený v kinách, v televízii a na mnohých festivaloch –  v Karlových Varoch, v nemeckom Cottbuse, v Káhire, vo Varšave, v Toronte, v Linzi a v ďalších krajinách, kde získal mnoho ocenení. Na DVD by mal byť dostupný od marca tohto roka.

 

N. Bednáriková, foto: Stanislav Osuský


.

BM: Festival Záhrad