V dňoch 24. – 26. mája sa skalický kros triatlonista Boris Janata zúčastnil preteku svetovej série v kros trialone Xterra Italy-Lake Garda (Toscolano Maderno), ktorý pozostával z viacerých pretekov.

V sobotu bolo naplánované Xterra Swim, kde sa plávalo 3 km. Boris sa postavil na štart plaveckého preteku deň pred hlavným závodom Xterra. “Pre Xterra Swim som sa rozhodol z dôvodu, že tento rok som ešte neplával v neopréne a vlastne ani neštartoval na žiadnom kros triatlone a potreboval som si súťažne vyskúšať plávanie, aj keď to bolo 3 km, čo som v živote neplával. Voda bola poriadne studená a plávali sa 3x 1 km okruhy s výbehom na mólo a skokom späť do vody. Na štart sa postavilo 103 pretekárov a niektorí z nich mali dokonca aj návleky na nohách a plavecké kukly. Ešte že sa v zime otužujem. Od rána boli búrky a pred štartom pršalo, a štartovalo sa o niečo neskôr. Plávali sme okolo dvoch bójok, a v druhom okruhu som videl, že hneď tá prvá sa nám akosi vzďaľuje, stále sme plávali a bójka utekala. Následne tam prišla loď a smerovali nás na druhú bóju. Pri druhom výbehu na mólo som zakopol a bol naspäť vo vode, našťastie z toho nič nebolo. V treťom okruhu už nás hneď za pomoci lodi smerovali, takže k tej prvej bójke sa takmer ani neplávalo. Posledný pol kilometer bol asi najťažší, sťažovali to aj kvalitné vlny, takže pár krát som ochutnal ľadovú vodu. Som rád, že som to zvládol, nakoľko, takú vzdialenosť som ešte neplával a bol to skutočne zážitok.”

V nedeľu sa Boris už pripravoval na štart hlavného preteku Xterra Italy. Ten pozostával z 1.5 km plávania, 31 km horskej cyklistiky a 11 km terénneho behu. Celkovo štartovalo 371 pretekárov. “Tento rok už vekovo štartujem v kategórii muži 25-29 rokov a konkurencia bola naozaj silná. Zišli sa tu pretekári z rôznych krajín, najpočetnejší boli domáci Taliani, ďalej pretekári z Francúzska, Belgicka, Švajčiarska, Portugalska, Nemecka, Rakúska, Nového Zélandu, Anglicka, Španielska, Chorvátska, Poľska, Českej republiky atď., a ja ako jediný zástupca zo Slovenska. V tomto preteku mi proste vyšlo všetko na čo som siahol. Po sobotňajšom plaveckom preteku som už asi vedel, čo mám vo vode približne očakávať, aj keď každý pretek je iný. Na plávaní som predbehol aj zopár PRO pretekárov, ktorí štartovali 3 minúty pred nami a vytvoril si pred bajkom dobrú pozíciu. MTB trasa pozostávala z 2 okruhov so začiatkom v uličkách historického mesta s následným pokračovaním strmými stúpania do okolitých lesov, kde nás čakali prudké technické zjazdy po kameňoch a skalách. Beh bol podobný bajku, kde sme sa doslova šplhali po kopcoch a zbiehali po strmých zbehoch, pokrytými kameňmi, cez rieku späť do mesta. Podarilo sa mi umiestniť na 2. mieste v kategórii muži 25-29 rokov a tak mi o 4 minúty so stratou na prvého utiekla kvalifikačka na MS na Havaji. Na preteku som nechal všetko, išiel sa mi neskutočne a bola to pre mňa spanilá jazda. Samozrejme, zistil som, kde mám rezervy a kde treba pridať ale pocitovo mi tak náročný pretek vyšiel na jedničku. To, že sa mi to podarilo je zásluha viacerých ľudí, bez ktorých by to jednoducho nešlo. Vždy je to o práci, pre mňa veľmi blízkych ľudí, ktorí mi pomáhajú a podporujú ma. Poďakovanie patrí ako som spomínal najmä bratovi Denisovi, ktorý ma dal dokopy, mamke, ktorá tu bola so mnou, rodine doma, čo mi držali palce, Peťovi Hertlovi za super tričko a za všetko od začiatkov, Ján Gabaj za super neoprén (bez neho by som nemal šancu tak super vyplávať ako ešte nikdy), Jaroslav Hyzl za jeho plavecký kemp a vylepšenie mojej plaveckej techniky a hlavne Vlastimil Hynčica za tak perfektne zoservisovaný bajk, ktorý išiel po technickej stránke na parádu. Samozrejme všetkým, ktorí mi držali palce a podporovali ma, vrátane mojich najdôležitejších partnerov, ktorí mi uľahčujú cestu za úspechmi a napredovaním – Hertlsport, Kompava, Propark, Aquaspheregermany, Superionherbs”.


.

BM: Ustekana sobota