Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici na svojom štvrtkovom zasadnutí schválili návrh Všeobecného záväzného nariadenia (VZN), ktoré hovorí okrem iného aj o podmienkach úhrady stravy v školských jedálňach. Informovala hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková.

Senica rovnako ako väčšina samospráv musela zásadne prehodnotiť celý systém. “Doteraz sme sa riadili filozofiou, že všetky náklady, ktoré súviseli s prevádzkou školských jedální, znášalo mesto. V súvislosti so zavedením štátnej dotácie vo výške 1,20 eura, sme za účasti všetkých zainteresovaných riaditeľov škôl, vedúcich školských jedální, prevádzkových zamestnancov, urobili dôkladnú analýzu,” uviedol primátor mesta Martin Džačovský.

Podľa jeho slov doteraz v školských jedálňach odoberalo stravu 76 percent žiakov, teraz sa počíta s nárastom o ďalších 20 percent. “To nesie so sebou zvýšené požiadavky na nákup potravín, skladovanie, energie, personálne i technické vybavenie kuchýň a jedální. S tým súvisia aj mzdové náklady a snaha udržať si existujúci personál a získať nových pracovníkov. Prišli sme k záveru, že výška dotácie nepokryje reálne náklady a ich financovanie nie je zo strany mesta naďalej udržateľné, keďže samosprávy v rámci podielových daní viac financií na prevádzku školských jedální od štátu nedostanú,” doplnil primátor.

Pre rodičov detí na prvom stupni výška úhrady za stravníka na nákup potravín pokryje štátna dotácia, za žiakov na druhom stupni je rozdiel medzi výškou dotácie a finančným pásmom 0,03 eura za obed na deň, ktorý doplatí rodič.

V materských školách sa cena za stravu zvýšila z 1,19 eura na 1,45 eura za deň. U predškolákov, kde výšku desiatej, obeda a olovrantu vo väčšej miere pokryje štátna dotácia, bude doplatok rodiča vo výške 0,25 eura za deň. Na deti od dvoch do piatich rokov sa dotácia nevzťahuje. Výška úhrady za stravníka je v tomto prípade stanovená na 1,45 eura za deň.

VZN súčasne upozorňuje na povinnosti, za ktorých dotácia nebude poskytnutá. Jednou z hlavných podmienok je povinnosť rodičov odhlásiť dieťa zo stravy. “Pri nedodržaní podmienok bude zákonný zástupca dieťaťa povinný uhradiť plnú stanovenú sumu úhrady za stravu. Jednotlivé školy zvažujú z uvedeného dôvodu zavedenie jednotnej zálohovej platby,” doplnila Barošková.

Ako ďalej uviedla, tá by mohla byť vo výške 20 eur, ktorú jednorazovo zaplatí každý zákonný zástupca žiaka. Platby za neodobraté obedy, prípadne za nedodržanie podmienok dotácie na stravu, sa budú následne odrátavať zo zálohovej platby.


.

BM: Ustekana sobota