Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

Ekoporadňa
Ilustračné foto 123rf.com

→ Má pestovanie slnečnice podobný vplyv na životné prostredie ako v prípade repky? Eva (Radošovce)

Repka olejná (Brassica napus) sa koncom júla začína zberať, napriek čomu slnečnica ročná (Helianthus annuus) v tomto mesiaci ešte len kvitne. Treba povedať že pestovanie slnečnice nemá zďaleka taký vplyv na životné prostredie, ako tomu bolo v prípade repky. Čiže negatívny vplyv na životné prostredie je viac menej zanedbateľný, aj preto je pozitívnou skutočnosťou že môžeme hovoriť predovšetkým o jej prednostiach.

Výhody pestovania slnečnice: v liečiteľstve (využíva sa najmä semeno a okvetné lístky, semená obsahujú okolo 45% rastlinného oleja, bielkoviny, glyceridy, steroly a ďalšie prvky); v kozmetickom priemysle (slnečnicový olej sa využíva ako súčasť do krémových prípravkov, kde dodáva ochranné a premasťujúci účinky); v potravinárskom priemysle (kvety slnečnice sú podstatným zdrojom medovice a nektáru na výrobu medu); v poľnohospodárstve (slnečnica je využívaná ako krmovina pre kŕmenie dobytka a olejnina); v záhradníctve (slnečnica ako okrasná plodina tvorí súčasť kvetinových väzieb a skrášľuje nám v letných mesiacoch našu záhradku); v chovateľstve (v zime sú slnečnice vítanou pochúťkou nielen pre sýkorky, inak sa semená pridávajú do zmesí hlodavcom, ale aj vtákom); v maliarstve (slnečnicový olej sa osvedčil aj v maliarskej technike olejomaľby, dnes sa používa ako súčasť do temperových farieb). Nevýhody pestovania slnečnice: výroba bionafty (agresívny vplyv na gumové časti motora, zvýšená tendencia k mrazu v chladnom počasí, škodlivý vplyv biopalív na lak karosérie, výkonom nafty na biopalivách klesá spotreba).

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com.


.
Toto je čítané

Študentské rady senických stredných škôl sa zišli na spoločnom stretnutí

Utorkové (16.4.) spoločné stretnutie študentských rád senických stredných škôl poskytlo priestor na…

BM: Ustekana sobota