V jeseni tohto roku predloží mesto ucelený projekt na komplexnú obnovu fasády, nádvoria, kaplnky a reprezentačných sál Pálffyovského kaštieľa. O dotáciu zabojuje s ďalšími samosprávami.

Rekonštrukcia kaštieľa patrí medzi dlhodobé priority každého vedenia Malaciek. Keďže celkové náklady presahujú štyri milióny eur, je obnova pamiatky podmienená úspechom pri čerpaní peňazí z externých zdrojov. Kaštieľ sa rekonštruuje po etapách. Poslednou najväčšou investíciou bola obnova strechy s krovom a komínmi.

Súčasné vedenie radnice sa opakovane pokúsilo získať väčšie dotácie aj na ďalšie etapy obnovy známej historickej budovy. „Pripravili sme projekty na rekonštrukciu okien a fasády, k čomu nevyhnutne musíme odstrániť vlhkosť základov. Samostatne je spracovaný projekt na rekonštrukciu nádvoria, kaplnky a tiež reprezentačných sál. Potrebujeme však takmer 4 a pol milióna eur na spustenie prác, čo sa nám doteraz nepodarilo,” povedal primátor mesta Juraj Říha. Podotkol, že pre úspešnosť žiadosti mesto urobí maximum. „Je to zrejme posledná šanca na úspech. Ak nebudeme úspešní, musíme si spoločne povedať, čo ďalej,“ dodal primátor s tým, že mesto by sa v takom prípade pustilo aspoň do stabilizácie základov pamiatky projektom sanácie vlhkosti, ktorý by financovalo z vlastných zdrojov.


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota