Verejnosť môže oddnes (pondelok 23.9.) využívať nové záchytné parkovisko v Malackách. Nachádza sa nachádza v areáli Píla neďaleko železničnej i autobusovej stanice. Jeho kapacita je 91 parkovacích miest (86 štandardných, 5 pre zdravotne postihnutých).

Vjazd a výjazd autami je možný cez tzv. dolné rameno medzi Legionárskou ulicou a nadjazdom. Blízka železničná a autobusová stanica je dostupná pešo za pár minút. Parkovisko má primárne slúžiť cestujúcim zo vzdialených častí Malaciek a z okolitých obcí, aby odstavili svoje vozidlá a prestúpili na verejnú dopravu (vlak, autobus). Parkovisko budú monitorovať bezpečnostné kamery Mestskej polície Malacky. Onedlho pribudne aj krytý prístrešok pre bicykle.

Projekt Zvýšenie kapacity prestupného terminálu IDS v meste Malacky prostredníctvom vybudovania záchytného parkoviska P+R je financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Na slávnostnom otvorení parkoviska sa okrem vedenia mesta zúčastnili predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky Juraj Tkáč, generálny tajomník služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva Jaroslav Regec, vedenie mesta Malacky a ďalší hostia.

Vízia dotiahnutá do reálneho výsledku
„Pred troma rokmi sme sa s poslankyňami a poslancami mestského zastupiteľstva rozhodli prispieť k rozvoju verejnej osobnej dopravy a prišli sme s myšlienkou vybudovania záchytného parkoviska v Malackách. Kúpili sme pozemok v areáli bývalej píly a pripravili projekt, s ktorým sme sa úspešne uchádzali o financovanie z eurofondov. Samozrejme, objavili sa aj úskalia a prekážky, ale všetko sme napokon zvládli. Som mimoriadne rád, že sme dokázali našu víziu dotiahnuť do reálneho výsledku,“ povedal primátor Malaciek Juraj Říha.

Zároveň vyzdvihol spoluprácu mnohých úradov, inštitúcií a orgánov. Železnice Slovenskej republiky umožnili postaviť parkovisko v ochrannom pásme železnice, Bratislavský samosprávny kraj umožnil parkovisko napojiť na regionálnu cestu. „Hlavným cieľom budovania dopravných terminálov a záchytných parkovísk je skvalitniť infraštruktúru verejnej osobnej dopravy pre obyvateľov, ktorí ju pravidelne využívajú pri ceste za prácou, za službami, či v rámci svojich voľnočasových aktivít. Ide o príspevok k trvalo udržateľnej mobilite, v rámci ktorej cestujúci uprednostní verejnú osobnú dopravu pred individuálnou automobilovou. Tento rok bude ešte otvorený terminál verejnej osobnej dopravy v Šenkviciach a postupne pôjde niekoľko ďalších projektov vrátane Dunajskej Lužnej, Pezinka a Ivanky pri Dunaji,“ vyhlásil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba počas slávnostného otvorenia záchytného parkoviska v Malackách.

Vodiči nájdu voľné parkovacie miesto aj cez mobil
Súčasťou parkoviska je inteligentný systém parkovania ParkDots od spoločnosti PosAm. Vďaka senzorom, nainštalovaným priamo na parkovacích miestach, vodiči nájdu voľné miesto aj cez mobil, a to prostredníctvom aplikácie ParkDots. Informácie sú v reálnom čase dostupné pre vodičov v mobilnej aplikácií, ako aj na informačných LED tabuliach. Toto riešenie eliminuje počet zbytočných jázd a uľahčí vodičom hľadanie voľných parkovacích miest,“ vysvetlil Martin Ivančík zo spoločnosti PosAm. Malacky sa tak pripojili k mestám ako Nitra, Trenčín, Trnava, Liptovský Mikuláš či Bratislava, v ktorých ParkDots monitoruje obsadenosť parkovacích miest.

Spolupráca Malaciek a Železníc SR bude pokračovať
Ako ďalej informoval primátor Malaciek na oficiálnom otvorení záchytného parkoviska, dobrá spolupráca so Železnicami SR bude pokračovať. Mesto plánuje v tesnej blízkosti železničnej stanice vybudovať cykloparkovisko. „Železnice už s projektom súhlasili. Pravdepodobne na začiatku budúceho roka sa budeme uchádzať o podporu z ministerstva dopravy. Súčasťou cykloparkoviska by mali byť prístrešky pre bicykle, mobiliár, pumpy, servisné náradie či úschovňa prílb. V pláne je vybudovať aj zelený parčík pre všetkých cestujúcich. Hlavným zámerom je aby cykloparking stál v blízkosti železničnej stanice a zároveň aby stál na spojnici dvoch budúcich cyklotrás: Družstevná – Radlinského a Pezinská -Priemyselný park,“ doplnil J. Říha.


.
Toto je čítané

Senickí dôchodcovia sa stretli na výročnej schôdzi

Na výročnej členskej schôdzi Miestnej organizácie JDS Senica sa v dome kultúry…

BM: Ustekana sobota