Ryba bola tajným symbolom kresťanov v období ich prenasledovania. Na Štedrý večer sa v katolíckych domácnostiach dodržiaval prísny pôst. Dospelí ani deti nesmeli až do polnoci jesť mäso, slaninu, oškvarky. Ryby však cirkev považovala za pôstne jedlo. Varili sa teda v polievke alebo sa upiekli na masle.

Konzumácia rýb na Štedrý večer sa najprv rozšírila v mestách, mestečkách a rodinách rybárov. Najobľúbenejšou bol kapor. Pretože katolícka cirkev nepovažovala za pôstne jedlo vysmážané v trojobale, väčšinou sa varili alebo dusili. Naopak, v evanjelických rodinách pripravovali kapra v trojobale, naporciované v tvare podkovičky. V 20. rokoch 20. storočia sa takto pripravené ryby večerali v rodine, kde mali malé deti, so zemiakmi alebo zemiakovou kašou. V rodinách s dospelými deťmi sa jedli so zemiakovým šalátom bez majonézy. Vysmážané ryby so zemiakovým šalátom sa v rodinách katolíckeho obyvateľstva rozšírili až v 60. rokoch 20. stor. v súvislosti s 2. vatikánskym koncilom, ktorý zmiernil prísny pôst na Štedrý deň.

Ale vydržať na Štedrý deň bez mäsa nebolo ľahké – okolo nosa preletovali rôzne lákavé vône. Gazdiné totiž na Štedrý deň poobede začali variť nielen jedlá na Štedrý večer, ale aj na nasledujúce dni. Na Božie narodenie sa totiž nemalo variť a rodina mala doma stráviť šťastný a príjemný sviatočný deň pri modlitbách, domácej pohode, spomienkach a vianočných piesňach.

Kým v katolíckych domácnostiach sa na Štedrý deň žiadne mäso nejedlo, v izbách evanjelikov sa večer pri vianočnom stromčeku šírila vôňa kapustnice s domácou klobásou, údeným aj čerstvým vareným bravčovým mäsom. Na druhý deň vianočný bývalo na sviatočnom stole najčastejšie pečené bravčové mäso, ale tiež pečené husi, kačky, kurence.

Aké mäsité jedlá máme na vianočných stoloch dnes? Tam, kde prísne dodržiavajú pôst, mäso nejedia. V ostatných rodinách jedávajú zvyčajne vysmážané bravčové, kuracie či morčacie rezne so zemiakovým šalátom. V mladých rodinách býva často pečená morka. Tiež sa zvykne pripravovať a chystať údené mäso, pečené bravčové mäso, ktoré sa jedáva aj na studeno, prípadne sa z mäsa robia rolády s rôznou plnkou.


.

BM: Festival Záhrad