Do života obce je potrebné zapojiť čo najviac obyvateľov. Všetky rady a postrehy je potrebné zvážiť a snažiť sa z nich zobrať to najlepšie. Prinášame postreh obyvateľky Moravského Svätého Jána k vianočným trhom, ktoré sa uskutočnili v sobotu 18.12..

Vianočný koncert bol v rovnakom čase ako hromadná spoveď v kostole.

Tento postreh nie je uverejnený ako kritika.

V prvom rade myslím, že treba zvoliť termín skôr ,nie až na posledný víkend ,keď je už “vianočná horúčka”.
Vianočné trhy nech nie sú len o predaji aj keď názov tomu tak nasvedčuje. Nech sú po celoročnom zhone pozastavením a ponorením do vianočnej atmosféry. Táto atmosféra by sa mala vytvoriť prostredím, kde bude táto akcia. Najdôležitejšia je príprava prostredia. Nech sú trhy – obchod v KD.  Ale pred KD je priestor, park, stromy. Prečo toto nemôže byť všetko vysvietené, vyzdobené. Nevidím v tom nejaké veľké finančné náklady.

Snažte sa zabezpečiť aspoň zopár nejakých drevených stánkov ,ktoré budú vonku pred KD ,na predaj občerstvenia. Nech okolie vyzerá trochu ROZPRÁVKOVO ,nech každého očarí už táto výzdoba, čaro nejakých postavičiek. Vstupná brána – trochu čečiny svetielka…

Tak ako chodí Mikuláš, môžu tu byť anjeli, živý Betlehem. Toto priláka deti, budú mať zážitok a majú silu zavolať rodičov. Začnite nie s trhmi, ale so slávnostným rozsvietením stromčeka na križovatke. Raz tam bol Mikuláš – teda Mikulášske poobedie, bolo to super. Mikuláša priviezli na konskom povoze. Myslím si, že táto veková kategória – deti – potrebuje originálne prostredie, niečo nové. Predaj textilu im nič nehovorí.

Pripravte pre deti v KD počas trhov nejakú dielňu, môžu tvoriť. Máme v obci pani, ktorá robí nádherné medovníky- stačí zakúpiť pár cukrárskych ozdôb, priamo tam sa upečú medovníky a deti môžu zdobiť…. do tejto dielne by bolo viac návrhov.

Možno v domácnostiach sú aj nejaké väčšie ozdoby a ľudia by ich aj na tento deň zapožičali. Oslovte organizácie s výrobou nejakých originálnych vianočných ozdôb, v lete býva uličný futbalový zápas, zúčastňujú sa ich, tak prečo nejakou formou súťaže nevyzvať “ulice” o pomoc…

Skôr voľte spôsob vytvoriť vianočnú atmosféru ,môže to byť aj o igelitových taškách, ale hlavne zastaviť sa, postretávať sa, nech sa deti tešia.

Často za takýmto niečím cestujeme, prečo to nemôže byť v našej obci?

Ešte otázka – po vianočných trhoch už je. A čo Silvester – privítanie NOVÉHO ROKA?

Vianočné trhy v Závodoch (18.12.) – živý betlehem Foto: Šimonovič Jožo

Vianočné trhy v Závodoch (18.12.)  Foto: Šimonovič Jožo


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota