Nový internetový trh ZeZáhorá – lokálne potraviny bude okrem čerstvých, kvalitných a hlavne lokálnych potravín od Záhoráckych farmárov a producentov potravín Záhorákom prinášať aj zaujímavé recepty a rady do záhrady.

Špaldový Quiche (kiš) so žihľavou a medvedím cesnakom, Foto: Soňa Bobeková

Quiche je dnes jeden z najobľúbenejších slaných koláčov a my ti dnes ukážeme variant ako si ho môžeš pripraviť z lokálnych ingrediencií z Poľnohospodárskeho družstva Kúty, ktoré si budeš môcť čoskoro zakúpiť cez internetový trh ZeZáhorá – lokálne potraviny.

Náš jarný variant slaného koláču je plný vitamínov a bylín zozbieraných v tvojom okolí a jeho príprava je jednoduchá.

 

Špaldový Quiche (kiš)
so žihľavou a medvedím cesnakom

Ingrediencie

280 g hladkej špaldovej múky z PD Kúty
štipka soli
140 g studeného masla z PD Kúty
80 ml studenej vody
štipka mletého čierneho korenia (nemusí byť)
maslo z PD Kúty (na potretie formy)
180 g BIO kravského tradičného jogurtu z PD Kúty
120 g BIO tvarohu z PD Kúty
2 vajcia z PD Kúty
250 ml BIO mlieka z PD Kúty
1 zväzok listov medvedieho cesnaku
1 zväzok mladých výhonkov žihľavy
štipka soli
mleté čierne korenie podľa chuti

Postup
Najprv si pripravíme cesto.
Zmiešame múku, soľ, na kúsky nakrájané maslo a pridávame postupne studenú vodu. Vypracujeme pevné cesto, pracujeme rýchlo, aby sa nám maslo úplne nerozpustilo, v ceste chceme mať kúsky masla. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na cca 30 minút do chladničky stuhnúť.

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Formu na quiche vymastíme maslom. Cesto vyberieme a položíme do stredu. Prstami a malým valčekom opatrne roztlačíme na všetky strany. Nesmieme zabudnúť ani na okraj, ktorý bude plnku pekne držať. Pretŕčajúce cesto orežeme nožom. Popicháme vidličkou a pri 180 stupňov pečieme cca 20 minút.

Medzitým si prichystáme plnku. V miske vyšľaháme vajcia s mliekom, tvarohom, jogurtom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Medvedí cesnak nakrájame na malé kúsky, žihľavu zbavíme stoniek a listy nadrobno pokrájame, vmiešame do plnky.

Predpečené cesto zalejeme tekutou zmesou (vajíčkovo-tvarohovou).

Quiche dáme piecť do rúry na cca 30 minút, pri teplote 190 stupňov.

Dobrú “ZeZáhorá” chuť 🙂

Poľnohospodárske družstvo Kúty sa už bezmála 30 rokov venuje pestovaniu obilnín, olejovín a chovu dobytka. Na svojich poliach hospodári v BIO kvalite. Novinkou minulých rokov je ponuka mliečnych výrobkov a mäsa z vlastného chovu. V tomto roku do svojej ponuky pridali múku mletú na kamennom mlyne, ktorú rovnako ako iné výrobky čoskoro nájdete na internetovom trhu ZeZáhorá – lokálne potraviny.


.
Toto je čítané

Divadlo na hambálku finišuje prípravy na premiéru novej hry

Herci malackého Divadla na hambálku v týchto dňoch finišujú s prípravami na…

BM: Ustekana sobota