Bez diskusie rozhodli poslanci na decembrovom zasadnutí Trnavského samosprávneho kraja o zvýšení ceny cestovného v prímestskej autobusovej doprave v Trnavskom samosprávnom kraji o desať percent. O rovnakú sumu zvýšili v kraji aj daň z motorových vozidiel v každej emisnej triede.

Podľa vyjadrenia župana Tibora Mikuša pre agentúru SITA kraj dopláca na službu vo verejnom záujme ročne niekoľkými miliónmi eur. Od občanov vyberie kraj na cestovnom navyše približne milión eur.

Nový cenník cestovného okrem zvýšenia cien o 10 percent ráta aj s ich zaokrúhľovaním a zľavou desať centov pri platbe dopravnou čipovou kartou. V praxi to znamená, že kým v súčasnosti stojí obyčajné cestovné na vzdialenosť 31 – 35 kilometrov 1,79 eura, po zvýšení to bude 1,90 eura, s použitím čipovej karty 1,80 eura. Pri vzdialenosti 61 – 70 kilometrov stojí obyčajné cestovné 3,09 eura, po zvýšení 3,30 a s použitím karty 3,20 eura.

Pri osobných vozidlách to bude pri zdvihovom objeme motora do 900 cm3 64,99 eura oproti doterajším 59,08 eura, od 900 do 1200 cm3 85,44 eura a nad 3000 cm3 je to 117,57 eura. Pri úžitkových vozidlách a autobusoch je sadzba určovaná podľa počtu náprav a hmotnosti.

Podľa agentúry SITA zvyšovanie daní z motorových vozidiel odmieta Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia. Podľa prezidenta združenia Pavla Jančoviča po ich zvýšení hrozí, že viacerí dopravcovia opustia Slovensko a budú podnikať v zahraničí.

Zdroj: agentúra SITA, Foto: sadtrnava.sk


.
Toto je čítané

Odškodňovanie poľnohospodárov pre škody na plodinách nie je systémové

Klimatické zmeny spôsobené globálnym otepľovaním sa aj na Záhorí prejavujú čoraz častejšie.…

BM: Ustekana sobota