Bratislava, Košice a Malacky. Len tieto tri mestá majú na hádzanárskej mape Slovenska po dva mužské tímy. Do svojej historicky prvej sezóny vstupuje Štart HC Smartpoint Malacky, za ktorý si zahrá viacero známych tvárí. O klube a jeho ambíciách hovorí jeho zakladateľ a zároveň tréner jeho prvoligového mužstva Marian Rummel.

Ako vznikol v Malackách nový hádzanársky klub?

Štart funguje už dlho, mnohí z našich odchovancov hrajú teraz v Strojári. Samotné združenie vzniklo v roku 2014, mužský tím sme založili z iniciatívy hráčov. Predovšetkým tých, ktorí hrávali za Pezinok a iné kluby, no prišlo im to zvláštne a chceli reprezentovať Malacky. Registráciu sme začali približne v marci, po tom, čo za mnou prišli hráči. Koronavírus celý proces zbrzdil, ale nakoniec sa to podarilo a dotiahli sme všetkých hádzanárov, ktorí dovtedy pôsobili v iných kluboch. Rád by som sa poďakoval aj spoločnosti Smartpoint a pánovi Spustovi, ktorý náš klub finančne veľmi podporuje.

 

Kto bude obliekať dres Štartu v jeho prvej sezóne?

Do brány sa postaví Dušan Roško a Roman Piaček, krídla budú hrať Ivan Oslej a Pavol Bízek, taktiež bude hrať môj bývalý spoluhráč Vladimír Pavlík. Na pivote máme Martina Hlaváča a keby bolo potrebné, vypomohol by nám aj Peter Stachovič. Na poste spojky budú nastupovať rovnako bývalí hráči Strojára Adam Škoda, Tomáš Stachovič, David Stachovič  a Martin Sedláček. Kostru tímu teda tvoria hráči, ktorých som pred dvomi rokmi viedol v extralige, takže určitú kvalitu majú.

 

Aké sú ambície tímu pred novou sezónou?

Robíme to ako hobby, máme jeden tréning do týždňa, ale chceli by sme sa pohybovať v prvej polovici tabuľky. Prvý prípravný zápas v auguste sme vyhrali nad Pezinkom 31:27, viedli sme aj o desať gólov, ale chlapci sa musia znovu zohrať. Mužstvá ako Stupava, Martin či Bojnice sa posilnili a majú extraligové ambície, my na to v žiadnom prípade nepomýšľame, ale budeme chcieť vyhrať v každom zápase. Problém bude asi s kondíciou. Už v extralige sme mali výborné vstupy do zápasov, ale potom sme kondične odpadli. Netreba však zabúdať na to, že hráči sa športom neživia a popri hádzanej chodia normálne do práce.

 

Postaví Štart do sezóny 2020/2021 aj mládežnícke tímy?

Zatiaľ nie, pretože to nestihneme. Ale osobne by som chcel rozbehnúť mládež, pretože pre deti vzniklo naše združenie aj celý klub. Chceme robiť nábory nielen v Malackách, ale aj v okolitých dedinách, ale zároveň by sme nechceli deťom znechutiť šport častými a náročnými tréningami. Budeme trénovať len dvakrát do týždňa. Veľmi by som si želal, aby Štart produkoval mládež, ktorá nie je psychicky unavená zo športu už v dvanástich rokoch. Keď budú kvalitní, pustíme ich do klubov, ktoré prejavia záujem. Nemá zmysel brániť mladým v rozvoji v profesionálnych podmienkach. Takisto veľmi dobre vychádzame aj so Strojárom, nebudeme sa brániť vzájomným prestupom hráčov.

 

Nepociťujete teda ani žiadnu rivalitu so Strojárom?

Mladší chalani zo Strojára určite budú chcieť poraziť tých starších zo Štartu, ale aj mestské derby bude skôr v priateľskom duchu. Náš prínos pre malacký šport vidím v tom, že diváci budú mať možnosť sledovať priamo v Malackách mužskú hádzanú každý týždeň. Raz totiž bude hrať doma Štart, raz Strojár.  

M. Binčík. (text a foto)


.
Toto je čítané

Hokejbal: Skalica postúpila do semifinále play-off

V hokejbalovej extralige bol po dvoch zápasoch na Záhorí stav štvrťfinálovej série…

BM: Ustekana sobota