Z letokruhov pálffyovskej lipy by sme za jej 180-ročný život vyčítali nejeden príbeh. Prechádzali okolo nej generácie Malačanov, je nemým svedkom našich dejín. Prežila neľahké časy, zmeny v urbanizme mesta, rekonštrukcie i neodborné zásahy. Stále však hrdo stojí na svojom mieste v centre mesta pri Pomníku padlých ako posledný zachovaný strom z pálffyovskej lipovej aleje. Žiaľ, jej stav nie je dobrý.

foto Stanislav Osuský

Na pohľad je nádherná: urastená, s bohatou symetrickou korunou. Jej výška je 16 metrov, priemer kmeňa má 124 centimetrov. Aj preto bola vlani nominovaná do celoslovenskej ankety Strom roka. Hoci sa neumiestnila, sme na ňu hrdí. Lipa je „srdcovou záležitosťou“ Malačanov.

Znalecký posudok

Mesto si dalo vypracovať znalecký posudok, na základe ktorého lipu v poslednom januárovom týždni ošetrili arboristi. Žiaľ, posudok potvrdil to, čo sme viac-menej vedeli: strom má veľa dutín a trpí hnilobou. „Zdravotný stav stromu je výrazne zhoršený,“ uvádza sa v znaleckom posudku. Odborníci analyzovali lipu s využitím systému Advanced Biomechanical Analysis, ktorý je založený na kombinácii prístrojovej detekcie skrytých defektov a  3D skenu kmeňa. Z výsledkov záťažovej analýzy, tomografického vyšetrenia kmeňa a geometrickej analýzy odporučili niekoľko krokov, ako strom zachrániť. „Redukovala sa koruna, čiže odstránili sa úplne suché alebo duté konáre. Vďaka tomu sa znížilo ťažisko stromu, aby sa odľahčil kmeň,“ vysvetľuje referentka pre správu mestskej zelene Jana Bačová a dodáva, že arboristi urobili aj šesť bezpečnostných väzieb konárov: „Laicky povedané, podľa presných meraní sa zviaže niekoľko konárov spolu a ak by eventuálne jeden z nich praskol, tie ostatné vo väzbe zabránia jeho zlomu, prípadne pádu na zem.“

foto Stanislav Osuský

Asfaltový pancier

Je tu ešte jedna nepríjemná okolnosť. Naša lipa bojuje – nielen s vekom a chorobami, ale aj s podmienkami, v akých rastie. Pred rokmi doslova cez ňu postavili chodník, takže okolo koreňového systému má niečo ako asfaltový pancier. „Ešte tento rok by sme chceli urobiť úpravu chodníka tak, aby korene dostali viac vzduchu,“ prezradila J. Bačová.  Aj tento krok by mohol lipe pomôcť.

Vypracovanie znaleckého posudku a následné ošetrenie stromu nie je lacná záležitosť. Vek lipy a jej vzácnosť sú však najrozhodujúcejším argumentom, prečo do nej mesto investuje.  Čisto teoreticky, ak by išlo o iný strom na inom mieste a bol by v rovnakom zdravotnom stave ako naša lipa, veľmi pravdepodobne by bol určený na výrub.  Vzhľadom k veku a historickej hodnote Pálffyovskej lipy je však našou povinnosťou urobiť všetko pre jej záchranu.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová


.
Toto je čítané

Medzi Stupavou a Lozornom zrazilo auto tancujúceho chodca

Medzi Stupavou a Lozornom došlo v stredu (24. 4.) večer k zrážke…

BM: Ustekana sobota