Máte chuť vyvetrať si hlavu a aspoň na chvíľu „vymeniť” lockdown za príjemnú prechádzku lesom? Záhorie ponúka množstvo krásnych lokalít, kam sa môžete vybrať. Jednou z nich je aj lokalita Bulkovec s tromi čarovnými vodnými plochami, ktorá sa nachádza medzi Borským Mikulášom a Šajdíkovými Humencami. Zaručene tu nestretnete davy ľudí, a tak si počas turistiky môžete zložiť rúško či respirátor a z plných pľúc sa nadýchať čerstvého vzduchu. 

Rybník Bulkovec, Foto: Planet Slovakia

Bulkovec je sústava troch menších vodných plôch, označených ako Bulkovec 1, 2 a 3. Ide o rybársky revír s chovom kaprových rýb a nájdete ho v peknom borovicovom lese, ktorým je táto oblasť známa. K rybníkom nevedú turisticky značené trasy, ale príjemné lesné cesty, ktoré bez problémov zvládnete pešo, na bicykli a dokonca aj s kočíkom. Trasa je bez stúpania, v rovinatom teréne, a kráčať budete po krásnom lesnom machu, ktorý pripomína zelený koberec. Les tu nie je hustý, stromy sú vysadené pekne v zákrytoch, po celý čas tak budete mať skôr pocit, že kráčate parkom. 

Ako sa dostať k Bulkovcu?

My sme na turistickú vychádzku vybrali zo Šajdíkových Humeniec. Na konci dediny, kde začína veľme pekná cyklotrasa, spájajúca obec s Borským Mikulášom, sme zaparkovali auto a po asfaltovej cyklotrase sme vykročili po vlastných. Cyklotrasa je z jednej aj druhej strany obkľúčená lesom, takže už len prechádzka po nej je príjemným zážitkom. Po niekoľkých minútach cesty sme po ľavej ruke míňali odbočku do pieskovne, kde je dobývací priestor so zákazom vstupu. Kráčali sme však ďalej, až kým sme po pravej strane nenarazili na odbočku na lesnú cestu. Nachádza sa asi 20 minút chôdze od začiatku cyklotrasy a určite si ju nepomýlite: na strome je totiž namaľovaná červená šípka smerom do lesa. Tu sme asfalt vymenili za lesný terén. Cesta je tu pohodlná, široká, príroda naozaj krásna. Po asi ôsmich minútach chôdze sme uvideli náš prvý cieľ – vodnú nádrž Bulkovec 3. Všetky tri rybníky sa nachádzajú po pravej strane a stojí za to trochu sa popri nich poprechádzať, oddýchnuť si, načerpať energiu. My sme tu krátko pobudli, aby sme preskúmali okolie, a potom sme sa pobrali k vodnej nádrži Bulkovec 2. Od „trojky” je vzdialená približne 10 minút rovnakou lesnou cestou a takisto ponúka malebné okolie, ako stvorené k prechádzke či relaxu. Piknik však odporúčame nechať si až k poslednému rybníku, značenému ako Bulkovec 1. 

Horáreň, lavičky aj ohnisko   

Aby ste sa k nemu dostali, tentoraz sa nemusíte vracať na lesný chodník. Vydajte sa pre zmenu priamo popri potôčiku, ktorý vodné nádrže napája. Ide o Kalaštovský potok, ktorý je ľavostranným prítokom Myjavy a meria 6,5 km. Pramení na sverozápadnom svahu Kravej hory v časti Lakšárska paohorkatina. Od prameňa tečie smerom na sever, dvakrát sa esovito stáča a preteká územím borovicových lesov. Podteká aj železničnú trať Kúty – Trnava a severovýchodne od Borského Mikuláša sa vlieva do rieky Myjava. Potôčik vás po 8 – 10 minútach privedie priamo k tretej vodnej nádrži. Už z diaľky pred sebou uvidíte drevenú horáreň, ktorá stojí na brehu rybníka Bulkovec 1. Ide o veľmi peknú stavbu, ktorá výborne zapadá do prostredia a spolu s vodnou nádržou vytvára dokonalý súlad s okolitým lesom.  Samotná hrádza nádrže je ako stvorená na piknik. Na udržiavanom trávnatom brehu sa nachádzajú drevené lavičky a dokonca aj ohnisko, ak by ste si chceli opiecť špekáčiky. Tu sme sa zdržali najdlhšie – vo vzduchu už bolo cítiť jar, slnko príjemne hrialo a my sme si do sýtosti vychutnávali pokoj aj krásne scenérie rybníka a jeho okolia. Naspäť sme sa vracali rovnakou trasou. Od začiatku cyklotrasy za Šajdíkovými Humencami až po rybník Bulkovec 1 sme prešli 3,8 km, dovedna sme tak počas našej turistickej prechádzky mali v nohách necelých 8 kilometrov. Vracať sa však nemusíte po rovnakom lesnom chodníku. Stačí zájsť za horáreň a vydať sa vpravo. Cesta vedie až na začiatok obce Šajdíkove Humence, neďaleko železničnej stanice. 

Aj z iných smerov 

Samozrejme, do lokality Bulkovec sa dostanete aj z Borského Mikuláša. Najrýchlejšie to bude po lesnej ceste, ktorá vedie z križovatky ulíc Pri struhe a Lesná. V tomto prípade narazíte najskôr na drevenú horáreň, ktorá sa nachádza pri rybníčku č. 1, stačí z lesnej cesty odbočiť doprava. Určite je dobré vziať si so sebou mobil či inú navigáciu s GPS a vhodnou mapou, tak sa najrýchlejšie napojíte na správnu trasu. Tú si môžete vopred naštudovať napríklad aj cez googlemaps, kde je zaznamenaná lokalita rybníka i horárne. Pohybu po lesnej ceste sa však vôbec nemusíte báť, nejde o trasu náročnú na orientáciu a zvládnu ju naozaj všetky vekové kategórie.  

Mirka Kovaríková, Týždenník Záhorák


.

BM: Festival Záhrad