Mesto Senica v rámci rekonštrukcie pamätníkov obnoví v tomto roku vojnový hrob a pomník rumunským a sovietskym vojakom, ktorí položili životy pri oslobodzovaní Senice. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Ilustračné foto: Pamätník 1. ČSR, Senica.sk

Pamätník padlým v druhej svetovej vojne stojí na mestskom cintoríne v Senici. “Je koncipovaný ako dvojhrob s náhrobníkom v tvare stupňovitého pylónu so sochárskou výzdobou vysokého reliéfu a nápisovou tabuľou. Na pomníku je vytesaný dátum oslobodenia mesta, symbol mieru v podobe holubice nad zemeguľou a reliéf skupiny troch vojakov,” uviedla Moravcová.

Pamätník bol postavený v polovici 20. storočia a od tých čias nebola na ňom zrealizovaná žiadna obnova okrem štandardnej údržby. Nachádza sa v narušenom stave spôsobenom prirodzeným zvetraním povrchu, zanedbanou a nevhodnou údržbou i sekundárnymi zásahmi.

Mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na obnovu a reštaurovanie pamätníka. “Cieľom reštaurovania je rehabilitovať hmotnú a historickú podstatu pamiatky a obnoviť jej pôvodný výtvarný výraz. Snažili sme sa získať na opravu aj externé zdroje, čo sa nám podarilo. Obnova pamätníka bude financovaná z dotácie poskytnutej Úradom vlády SR na obnovu vojnových hrobov v sume 5800 eur, zvyšok financií pôjde z rozpočtu mesta. Okrem pamätníka bude opravený aj pamätník v miestnej časti Kunov,” doplnil pre TASR primátor mesta Senica Martin Džačovský.


.

BM: Ustekana sobota