Elektromobily si pomaly, ale isto razia cestu na európske vozovky. Mnohí ich vítajú ako ekologickejšiu alternatívu voči autám so spaľovacím motorom. Je to ale naozaj tak?

foto Unsplash

Pre našu planétu by bolo najlepšie, keby sme nemali žiadne autá. V porovnaní s chôdzou, bicyklom či verejnou dopravou elektrické autá v udržateľnosti prehrávajú. Ak si však svoj život bez vlastného štvorkolesového dopravného prostriedku neviete predstaviť, vedci sa čoraz viac zhodujú na tom, že elektromobil je tá lepšia voľba

Podľa Správy o vplyve dopravy na životné prostredie od Európskej agentúry pre životné prostredie sú elektrické autá prínosné z hľadiska klimatickej zmeny a kvality ovzdušia. A to najmä preto, že pri jazde sa neprodukujú žiadne emisie. 

Samozrejme, emisie vznikajú pri výrobe elektriny, ktorá ich poháňa, aj pri samotnej výrobe áut. No aj pri súčasnej skladbe zdrojov elektrickej energie v Európe spomínaná agentúra vidí ich prínosy, ktoré ešte porastú, ak v budúcnosti budeme prechádzať na čoraz viac udržateľných zdrojov energie.

foto Unsplash

V čom sú lepšie ako autá na benzín alebo naftu?

  1. Hlavný prínos elektromobilov je v tom, že jazdou na nich nevytvárate výfukové plyny, ktoré by znečisťovali ovzdušie. 
  2. Elektrické autá sú menej hlučné, hlavne pri pomalšej jazde, napríklad v meste.
  3. Elektromotory sú účinnejšie ako tie spaľovacie. Dokážu využiť väčšiu časť energie z batérie, teda ňou menej plytvajú.
  4. Ich prevádzka pre vás bude lacnejšia. Síce je momentálne drahšie kúpiť ich, ale nízke náklady na nabíjanie (hlavne doma) vám to časom vyvážia. Navyše je servis elektrických áut aj lacnejší, pretože sú jednoduchšie ako autá s komplikovaným spaľovacím motorom.

Čo je najväčšia ekologická hrozba elektrických áut?

Jeden z hlavných problémov pri elektromobiloch je otázka, čo s nimi treba spraviť po tom, ako nám doslúžia. Ak nechceme, aby sa z nich vytváral len ďalší a ďalší odpad, musíme nájsť či zlepšiť to, ako ich opätovne využiť alebo zrecyklovať rôzne súčiastky. 

Pomôcť by malo aj zvyšovanie životnosti a využiteľnosti týchto áut. Čím dlhšie vám takéto auto a aj jeho batéria vydržia a čím viac kilometrov na ňom najazdíte, kým ho vymeníte, tým menšia bude aj jeho celková záťaž na životné prostredie.


.
Toto je čítané

Poistenie auta: Kryje aj krádež auta?

Každý motorista vie, že jedna z najhorších vecí, ktorá sa s autom môže stať,…

BM: Ustekana sobota