Polícia v súvislosti s blížiacou sa letnou sezónou pripomína viaceré odporúčania a preventívne rady, na ktoré by nemali návštevníci kúpalísk zabúdať. Odporúča im tiež obozretnosť. Robí tak aj na margo prvých krádeží, ktoré policajti riešia. Napríklad v areáli Slnečných jazier začiatkom týždňa doposiaľ neznámy páchateľ odcudzil dámsky bicykel, ktorý bol pripevnený a zamknutý reťazou. Škoda bola vyčíslená na približne 2200 eur, polícia už začala trestné stíhanie vo veci trestného činu krádeže.

Zdroj: Malacky.sk

“Počas letných mesiacov sa v areáloch prírodných kúpalísk alebo pri bazénoch sústredí väčšia časť návštevníkov. Nepozornosť návštevníkov využívajú na páchanie trestnej činnosti i tzv. vreckári. Dbajte o svoju bezpečnosť a dodržujte rady polície,” vyzýva Policajný zbor na sociálnej sieti.

Návštevníkom neodporúča napríklad brať si na kúpalisko zbytočné cennosti či veľké sumy peňazí, ale len potrebnú výšku peňažnej hotovosti, prípadne platiť kartou. Mala by však byť oddelene od dokladov a peňazí, v žiadnom prípade by v blízkosti karty nemal byť zapísaný PIN. Kabelky, tašky a ruksaky, v ktorých sú osobné doklady či peňaženky, je potrebné mať blízko pri tele a stále pod kontrolou. Neodporúča sa ich mať na miestach, odkiaľ je ich možné ľahko vybrať, napríklad v zadnom vrecku nohavíc či vrecku kabáta. Voľne položené veci na deke by nemali zostať bez dozoru a mal by niekto zo skupiny na ne dohliadať. “Ak vám bude odcudzený váš majetok z voľne položenej deky, náhradu spôsobenej škody neočakávajte,” odkazuje polícia. Na odloženie osobných vecí odporúča využiť skrinky či trezory.

V prípade odcudzenia karty je potrebné bezodkladne kontaktovať banku a požiadať o zablokovanie karty. Ak návštevník zistí, že sa stal obeťou zlodeja, prípadne spozoruje podozrivú osobu, treba okamžite kontaktovať políciu na bezplatnom telefónnom čísle 158.

Polícia zároveň odporúča skontrolovať pred opustením motorového vozidla, či je uzamknuté a sú zavreté všetky okná. Ani pri krátkom opustení auta v ňom netreba nechávať GPS zariadenie, peniaze, mobil, kufrík, kabelku, doklady a iné cenné veci na viditeľných miestach. Odporúča riadiť sa heslom – auto nie je výklad. Doklady, rezervný kľúč či iné veci nepatria ani do odkladacej skrinky. V noci treba parkovať na osvetlených miestach.


.
Toto je čítané

Poľnohospodárov na Záhorí trápia časté a prudké zmeny počasia

Tohtoročná zima bola veľmi krátka a mierna. Počas nej nestihla vymrznúť pôda a vymrieť…

BM: Ustekana sobota