Pôvod Habánov sa určuje do Nemecka, či na Moravu. My ti však prinášame miesta, kde táto kultúra žije aj u nás na Záhorí. Známa kultúra: Poznáš ju aj ty?

Habánov pred niekoľkými storočiami prenasledovali v Nemecku, odtiaľ odišli na neďalekú Moravu. Prenasledovať ich začali neskôr aj tam a tak sa začal písať ich príbeh u nás. Žili tu nejaké obdobie a zanechali viaceré pamiatky. Ich dvory v najlepšom období fungovali vo viac ako 20 obciach na západnom Slovensku. Napokon však museli ujsť až do Sedmohradska, Ruska a Ameriky, kde žijú ich potomkovia dodnes.

Habánsky dvor Sobotište

Ich príchod do Sobotišťa je datovaný na rok 1546. Novokrstenci prišli do obce na pozvanie grófa, majiteľa kaštieľa Františka Nyáryho, ktorý ich dobre poznal zo svojich panstiev v Bzenci. V pôsobisku organizátora prvého slovenského družstevníctva Samuela Jurkoviča môžeš nájsť Habánsku zvonicu alebo Habánsky mlyn v pôsobnosti Múzea habánov Sobotište.

Habánsky dvor Moravský Svätý Ján

Druhou veľmi známou obcou, kde pôsobili habáni je Moravský Svätý Ján. Pozostatok habánskej kultúry môžeš vidieť v časti „na Kaníži“. Je to tradičný kruhový dvor po habánoch v strede, ktorého je kaplnka.

Habánsky dvor Veľké Leváre

Ďalšie múzeum s habánskou tématikou je vo Veľkých Levároch. Expozícia, venovaná kultúre a remeslám habánov, je umiestnená v Izerovom dome. Nachádza sa tu aj Habánska kaplnka, či fara.

 

Michal Kudla, študent SOŠMIŠ Bratislava
Článok vznikol v rámci praktickej výučby v redakcii Záhorí.sk.


.