Nadácia Ekopolis organizuje v poradí už 19. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.

K lipe v dedine Mokrý Háj sa viaže povesť o slepej dievčine, ktorej stará žena poradila, aby si vodou zo studničky za dedinou omývala oči a pila ju. Za pár mesiacov dievčina opäť videla. Miestna zemianka preto dala pri studničke postaviť kaplnku, ktorá sa odvtedy nazýva „očanská“ a zasadili pri nej túto lipu. Ku kaplnke sa robili cirkevné procesie i tradičné „zarážanie hory“ – zvyk, kedy hrozno vo vinohradoch bolo už takmer dozreté a  aby mohli strapce v pokoji úplne dozrieť, nesmelo sa do vinohradu vkročiť.

Lipa dodnes predstavuje pre Mokrohájčanov významné a obľúbené miesto.

Druh: Lipa malolistá (Tilia Cordata)
Vek: 250 rokov
Obvod: 340 cm
Výška: 25 m
Lokalita: Okraj obce Mokrý Háj, okres Skalica

Ďalej: Hlasovať môžete tu

Hlasovanie bude trvať do konca septembra 2021.

  • Hlasovať je možné aj formou SMS a to zaslaním správy vo formáte STROM*XX*kontaktne údaje (kde XX je číslo stromu v rozsahu 1-12) na číslo 7773.

V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2021 a automaticky postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety Európsky strom roka. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.


.
Toto je čítané

Divadlo na hambálku finišuje prípravy na premiéru novej hry

Herci malackého Divadla na hambálku v týchto dňoch finišujú s prípravami na…

BM: Ustekana sobota