Záhorské osvetové stredisko (ZOS) Senica, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, naplánovalo k 625. výročiu udelenia mestských práv niekoľko prednášok z histórie mesta pod názvom Historické stredy. TASR o tom informovala riaditeľka ZOS Senica Ľubica Krištofová.

foto Senica.sk

“Po dohode s primátorom mesta Senica sa do podujatia zapojilo mestské Múzeum Senica a mesto, ktoré poskytlo priestory múzea. Vznikla tak séria podujatí, ktoré sa konajú v múzeu,” uviedla Krištofová.

Počas letných mesiacov je naplánovaných päť prednášok a komentovaných premietaní starých fotografií, ktoré sa budú zaoberať bývalou podobou mesta, históriou kaštieľa, pokladom nájdeným v Senici, obcou Sotiná, ktorá je dnes súčasťou mesta, ale aj históriou počas vojny, keď sa Seničania tiež postavili na odpor proti fašizmu.

Plocha draka Knihy.Zahori

Historické stredy budú pokračovať aj v ďalších mesiacoch a prednášajúcimi budú historici, filokartisti, archeológovia a členovia Klubu vojenskej histórie Záhorie. V septembri si pripomenieme holokaust a osud židov v Senici a nedožité 100. výročie narodenia Vladimíra Jamárika. Historické stredy sú dlhodobou aktivitou Záhorského osvetového strediska a oboznamujú verejnosť s miestnou históriou, osobnosťami, udalosťami, výročiami,” informovala riaditeľka ZOS.

Ako doplnila, vďaka múzeu bude môcť osvetové stredisko prezentovať históriu mesta širokej verejnosti týmito podujatiami. “Keďže priestory múzea tvoria výborné prostredie a širokú možnosť spolupráce s osvetovým strediskom. Múzeum, bývalá Sokolovňa bola v Senici vždy miestom šírenia pokrokových myšlienok, či už národovcov alebo umelcov divadelníkov, spevákov a hudobníkov,” uviedla Krištofová.


.
Toto je čítané

Na brehu Moravy pri Malých Levároch vracajú život mokradiam

Zintenzívnením poľnohospodárskej činnosti a nadmerným obhospodarovaním krajiny najmä po 2. svetovej vojne,…

BM: Ustekana sobota