Pacienti v regióne Záhoria prichádzajú do ORL ambulancie v letných mesiacoch najčastejšie s ochoreniami uší ako sú zápaly stredného ucha a zápaly vonkajšieho zvukovodu. Ďalej sú to chronické nádchy, zhoršené dýchanie nosom, u detí je to často chrápanie spôsobené zväčšenou nosnou mandľou. Takisto časté sú zápaly hrdla, najčastejšie angíny. „Pacienti sú na vyšetrenie odosielaní všeobecnými lekármi pre dospelých a pediatrami včas. Máme s nimi dobrú spoluprácu, vedia veľmi dobre diferencovať, kedy pacienta liečiť na obvode a kedy ho už poslať k ORL špecialistovi,“ ocenil spoluprácu s lekármi v regióne riaditeľ Fakultnej nemocnici AGEL Skalica MUDr. Jakub Rybár a doplnil: „Určite je vhodné a potrebné, aby sa každý pacient zastavil u svojho lekára, ktorý dokáže posúdiť, či je nutné poslať pacienta k nám.“ Nezriedka prichádza pacient do otorinolaryngologickej ambulancie aj na odporúčanie imunoalergológa.

Pacienti skalickej nemocnice sa na vyšetrenie v ORL ambulancii objednávajú online cez rezervačný systém alebo s použitím klientskeho centra. Toto neplatí pre akútne stavy. Z pohľadu ORL odbornosti sú za akútny stav považované krvácanie z horných dýchacích orgánov (nosa, hltana, hrtana), úrazy, dusenie, teplotné stavy nad 38 °C a hnisavé ochorenia – abscesy.“ Odporúčanie od lekára vyžadujeme najmä preto, že teploty nemusia byť iba od uší alebo angíny, ale môže ísť o zápal obličky prípadne slepého čreva. Samozrejme, ak príde pacient a valí sa mu krv z nosa alebo sa dusí, určite ho nebudeme posielať pre výmenný lístok,“ upresnil MUDr. Rybár.

Operačnej liečbe najbežnejších ORL ochorení obvykle predchádza konzervatívna terapia s využitím kvapiek, sprejov a tabletiek. V operatíve sa v súčasnej dobe preferuje endoskopický prístup v režime jednodňovej ambulantnej starostlivosti, kedy pacient príde, spraví sa mu zákrok a za hodinu ide domov. „Snažíme sa byť čo najšetrnejší, operácie sa robia v uspatí a pod kontrolou kamery,“ objasňuje chirurgický prístup lekárov v liečbe ochorení hlavy a krku MUDr. Rybár. Otorinolaryngologické oddelenie v Skalici zachytilo už spomínaný trend, kedy sa operuje v celkovej anestézii s využitím endoskopie (operácie pod kontrolou optiky). Do spektra chirurgickej liečby ORL oddelenia patria operácie redukujúce chrápanie metódou RFITT, či už je to zmenšovanie nosových mušlí, čapíka, zmenšovanie mandlí, vyrovnávanie krivej nosovej priehradky alebo  endoskopické odstraňovanie nosových polypov, tiež operačné riešenie cýst na krku, tumorov príušnej žľazy podjazykových žliaz alebo tumorčekov na hlasivkách. Na liečbe onkologických pacientov sa oddelenie podieľa najmä v oblasti diagnostiky a sledovania pooperačných stavov.

Pri niektorých typoch operácií musí pacient zostať ležať v nemocnici dlhšiu dobu. Operácie typu nosové  a krčné mandle, úprava nosovej priehradky (septoplastika) a nosové polypy – pri nich pacienti ostávajú na oddelení dve noci. Je to preto, že pacienti  sú po celkovej anestézii a je u nich zvýšené riziko komplikácií typu krvácanie, zvýšená teplota a podobne. Pacienta si na ORL v Skalici radšej nechajú o jeden deň dlhšie, ale majú istotu, že je v poriadku, že sa rana hojí tak ako treba. Kontrola po zákroku býva u pacienta zväčša po týždni a keď to stav vyžaduje aj skôr. Za indikovaný zákrok poistený pacient neplatí, ale strava a pobyt sú účtované. Za poplatok si pacient môže vybrať aj operatéra a uspávajúceho lekára – anestéziológa. Zákroky estetickej chirurgie typu korekcia odstávajúcich ušníc alebo úprava nerovností nosa si pacient hradí v plnej výške.

Pacienti sa môžu počas zákrokov ubytovať na jednej z dvoch nadštandardne vybavených izieb s vlastnými hygienickými zariadeniami. „Máme v pláne prerobiť ešte dve ďalšie izby, aby sa pacienti cítili u nás čo najlepšie. Plánujeme zvýšiť aj úroveň operatívy, a to zakúpením prístroja shaver na operácie nosových polypov a vŕtačku,“ objasňuje plány oddelenia na dohľadné obdobie riaditeľ.


.
Toto je čítané

Nadácia Volkswagen Slovakia zaplatí obnovu unikátnych historických skleníkov v Prügerke

V bratislavskej Prüger-Wallnerovej záhrade, známej ako Prügerka, sa v pondelok (15.4.) udial…

BM: Ustekana sobota