Ani štvrté paralympijské finále v kariére parastrelcovi zo Šaštína Radovi Malenovskému medailu neprinieslo. Skončil piaty.

Foto: Roman Benický

Exkluzívne z Tokia uverejnené na webe Paralympic.sk

Vzduchovku postojačky na 60 rán parastrelec z mestečka Šaštín-Stráže Rado Malenovský dlho neznášal. Dodnes ju nemá rád, no naučil sa ju strieľať, dokonca si v nej vydobyl aj titul majstra sveta a dnes na strelnici v Asaka aj premiérové finále. Už štvrté paralympijské v kariére, no prvé v tejto súťaži. Vytúžená medaila však Radovi, ktorý ochrnul po úraze pri skokoch do vody pred šestnástimi rokmi, stále uniká. Piaty, štvrtý, siedmy a tentoraz v Tokiu znovu piaty.

„Čo už, štyria boli lepší. Ale aj tak to mrzí. Súperi neboli nezdolateľní,“ krútil Malenovský hlavou v mixzóne. Vo finále napriek slabému štartu (po piatich ranách bol posledný), bojoval ako lev. Ustál rozstrel o siedme miesto s Francúzom Didierom, aj o šieste s Kórejčanom Lee Jang-hom, no jeho krajan Park Jing-ho Slováka už vyššie nepustil. „Mal už veľký bodový náskok. To sa už nedalo. Ale aj tak som spokojný. Je to jeho prvé finále v tejto disciplíne a priznám sa, že som ho nečakal. Ďalej to už bolo len o šťastí,“ vravel jeho otec a tréner v jednej osobe Dušan Malenovský.

Foto: Roman Benický

Vraj by si za postup do neho zaslúžil aj šampanské, len ho niet kde v paralympijskej dedine kúpiť. Radosť z dobrého výsledku však stále Radovi kazili nedobytné myšlienky. „Do kelu. Mohlo to byť lepšie. To ma stále trochu mrzí. Štvrté a piate miesta nie sú zlé, no medaila nebola ďaleko. Mám pocit, že utekám za rozbehnutým vlakom a stále ho nie a nie dostihnúť,“ vtipne podotkol Malenovský, ktorý bude mať v Tokiu ešte tri šance. Najmä v malorážke na 3×40 rán si predsa len verí viac.

Len pre úplnosť, aj zlato zo súťaže mužov počas prvého súťažného dňa na strelnici Asaka, zostala v Ázii. Vyhral Číňan Dong Chao pred Ukrajincom Porošenkom a Kórejčanom Lee Jang-hom.

Parastreľba
Ženy – vzduchová puška na 60 rán postojačky: 1. Lekharová (Ind.) 249,6 – paralympijský rekord, 2. Zhang Cui-ping (Čína) 248,9, 3. Ščetniková (Ukr.) 227,5, 4. Vadovičová (SR) 206,0.
Muži – vzduchová puška na 60 rán postojačky: 1. Dong Chao (Čína) 246,4 bodu – paralympijský rekord, 2. Dorošenko (Ukr.) 245,1, 3. Park Jin-ho (Kór.) 224,5 … 5. Malenovský (SR) 181,4.

Krátky rozhovor s Radom Malenovským si vypočujte tu:

Rastislav Hríbik, Fotograf: Roman Benický


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

BM: Ustekana sobota