Slovenskí parastolní tenisti Peter Mihálik a Boris Trávníček získali na paralympijských hrách v Tokiu bronzové medaily v súťaži družstiev kategórie TT4 – 5.

Peter Mihálik, foto: paralympic.sk

Prebojovali sa až do semifinále a už účasť v ňom im zabezpečovala minimálne bronzovú medailu.

V samotnom semifinále narazili na najvyššie nasadených reprezentantov Číny. Dvojica Cchao Ning ning a Kuo Sing juan potvrdila úlohu papierového favorita a našich reprezentantov zdolala 2:0 na zápasy.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

V osemfinále zdolali Egypt (Zenaty, Saleh) 2:0 na zápasy a vo štvrťfinále Turecko (Ali Öztürk, Abdullah Öztürk) 2:1 na zápasy, čím si už zabezpečili na bronzové medaily. Práve v tomto súboji dosiahol Mihálik svoje najcennejšie víťazstvo, keď za stavu 1:1 na zápasy prehrával v rozhodujúcom súboji s Abdullahom Öztürkom už 0:2 na sety. Ohromnou bojovnosťou dokázal zápas otočiť, vyhral 3:2 a definitívne rozhodol o zisku bronzových medailí. Mihálik s Trávníčkom tak dopomohli rozšíriť bohatú medailovú zbierku reprezentantov Slovenska na PH 2020.

 

Peter Mihálik sa dočkal

Záhorák Peter Mihálik z Radošoviec po v Pekingu, Londýne a Rio de Janeiro reprezentoval Slovensko už na svojej štvrtej olympiáde. Jeho enormné úsilie vybojovať olympijskú medailu slávilo nakoniec úspech.

Pre 5 – násobného majstra Slovenska, víťaza Slovákia Open, štvornásobného medailistu z Majstrovstiev Európy (finalista z Janova 2009) a semifinalistu Majstrovstiev sveta v Gwangju (J. Kórea) 2010, bolo doteraz najúspešnejším olympijským výsledkom 4. miesto vo dvojhre, keď prehral v Londýne súboj o 3. miesto. Odvtedy sa už o 3. miesto nehráva a obidvaja zdolaní semifinalisti berú bronzové medaily. V Pekingu obsadil medzi jednotlivcami konečná 5. miesto.

Zaslúžená odmena za dlhoročnú reprezentáciu svojej vlasti.

Peter Mihálik a  Boris Trávníček, foto: paralympic.sk

„Veľmi ma mrzí moja účasť v kategórii jednotlivcov, kde som mal vysoké ambície, napriek ťažkému žrebu. S druhým nasadeným hráčom Kim Young gunom (Korea) som prehral tesne 3:2, hoci som za stavu 2:1 mal na neho mečbal a aj v rozhodujúcom piatom sete som vyhrával 8:5, no záver som nezvládol, čo sa podpísalo aj na výkone so Španielom Sayago Francisco Javier Lopez, ktorému som podľahol 3:1 po štyroch vyrovnaných setoch. Po dvoch prehrách som nepostúpil zo skupiny do K. O. pavúka. Našťastie som sa do súťaže družstiev vzchopil, čoho výsledkom bola vytúžená medaila,“ zhodnotil svoje účinkovanie v Tokiu Záhorák Peter Mihálik.

Radoslav Malenovský, Foto: Roman Benický, paralympic.sk

Druhým zástupcom Záhoria bol športový strelec Radoslav Malenovský zo Šaštína Stráží, ktorý sa v obidvoch súťažných disciplínach prebojoval v silnej konkurencii do záverečného finále.

V kráľovskej disciplíne ľubovoľnej malokalibrovke na 3 × 40 rán obsadil konečné 7. miesto a v disciplíne R1 vzduchová puška v stoji si vystrieľal 5. miesto.

Čiastočne si môže Záhorie „nárokovať“ aj na trojnásobného medailistu (zlato, striebro, bronz), cyklistu Jozefa Metelku. Jeho obaja rodičia sú čistí Záhoráci, rodáci zo Skalice, ich syn sa však narodil už v Piešťanoch.


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

BM: Ustekana sobota