Pripomenúť totalitnú atmosféru na hraniciach a zaspomínať si na obete komunistického režimu v bývalom Československu i železnej opony, ktoré cesta za slobodou stála život, je cieľom podujatia Víkend zatvorených hraníc (12. – 14. 11.).

Pri tejto príležitosti sa cez víkend šiestykrát na Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi symbolicky zatvoria hranice, pripravené sú tiež viaceré podujatia vrátane piatkového vzdelávacieho workshopu pre učiteľov.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

V sobotu (13. 11.) sa návštevníci podujatia ocitnú v rámci komentovanej prehliadky v autentickej atmosfére známej linky č. 29, ktorá premávala pred rokom 1989 z Bratislavy pozdĺž prísne stráženej hranice. Obohatená bude o kuriózne úteky cez železnú oponu. Pripravené je aj divadelné podujatie vytvorené kombináciou slova a hudby, veršov a populárnych melódií z pera popredných “budovateľov svetlých zajtrajškov” popretkávané čítaním z listov “zradcov socialistickej vlasti”. Obe budú v režime kompletne očkovaní.

Nedeľa (14. 11.) sa bude niesť v znamení symbolického zatvorenia Cyklomosta slobody do Rakúska, keď bude možné prejsť hranice len s cestovnou doložkou. Pristaviť sa budú môcť návštevníci aj pri makete signálnej steny, ktorá bola vybudovaná na základe nákresov a fotografií. Osadené budú nové informačné tabule o systéme prísne stráženej hranice v Československu pred rokom 1989. Na koloch bývalej signálnej steny budú nainštalované veľkoformátové dobové fotografie železnej opony. Podujatie ukončí pietna spomienka na obete železnej opony, keď budú okrem iného prečítané mená 42 zdokumentovaných obetí.

Podujatie je súčasťou Festivalu slobody. Organizuje ho BSK v spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN), OZ V lepších časoch a mestskou časťou Devínska Nová Ves.


.
Toto je čítané

Nominujte svoj obľúbený strom do súťaže Strom roka 2024

Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený…

BM: Ustekana sobota