Na cestu dlhú 38 kilometrov sa vydajú účastníci premiérovej nočnej pôstnej púte s názvom Železný pútnik. Povedie z Hájička pri Trstíne v okrese Trnava do Šaštína-Stráží a chce byť podľa organizátorov z farností oboch obcí alternatívou k moravskej púti z Olomouca na Hostýn. Chcú ňou založiť novú tradíciu. Štart je v piatok (1.4.) o 18.00 h v Hájičku.

Foto: Milan Polóny

„Názov Železný pútnik vznikol na Morave, kde prebieha aktuálne 23. ročník. Vzhľadom na zložité obdobie pandémie vzišla myšlienka organizovať obdobnú púť aj na Slovensku. Je to o vyjdení z pohodlia svojich domovov a o akceptovaní podmienok púte z hľadiska počasia, noci, vzdialenosti a iných nepredvídateľných sprievodných javov,“ uviedol organizátor Martin Horváth.

Macek Knihy.Zahori

Na začiatku a v závere púte sa budú konať bohoslužby, príchod do Šaštína do národnej baziliky sa predpokladá v ranných hodinách v sobotu (2.4.). Trasa je rozpočítaná na zhruba 12 hodín, ide sa za každého počasia. Na trase je plánované občerstvenie na fare v Plaveckom Mikuláši.

Organizátori počítajú s účasťou najmenej päť desiatok pútnikov, ktorí sa už vopred ohlásili a sú aj zo vzdialenejších regiónov Slovenska. Záujemcovia sa môžu pridať aj priamo na štarte, Horváth uviedol, že aj počas púte, ak si netrúfajú zdolať celú trasu. „Mnohí to berú ako turistickú výzvu, prihlásili sa aj skupiny,“ povedal pre TASR. Cesta späť nie je organizovaná. Počíta sa s cestou vlakom zo stanice Šaštín-Stráže.


.
Toto je čítané

Nominujte svoj obľúbený strom do súťaže Strom roka 2024

Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený…

BM: Ustekana sobota