Vybrali ste si z pestrej palety ubytovania chaty Záhorie a chcete vedieť, čo sa v tejto lokalite oplatí navštíviť? Ubytovací portál Hauzi má pre vás zopár tipov.

shutterstock.com | Peter Vanco

Riadite sa tým, že najprv chcete spoznať všetky kúty Slovenska a až potom objavovať krásy za našimi hranicami? Ak ste si vybrali lokalitu Záhorie, určite ľutovať nebudete. Čo sa oplatí navštíviť?

Kúpele, plavárne a vodné nádrže

Ubytovanie ná Záhorí je o nekonečných možnostiach zoznámiť sa s top atrakciami v tomto turistickom regióne. Ak ste sa na Záhorie vybrali v lete, vychutnajte si pobyt  vo vode. Možností, kde si zaplávate, zrelaxujete sa alebo zažijete vlnu adrenalínu, je tu niekoľko.

Jednou z perál Záhoria sú kúpele Smrdáky s prírodnou minerálnou vodou, bohatou na sírovodík, s potenciálom bojovať proti zápalom a posilňovať imunitu.

Kúpaliská nájdete v Skalici, Senici i Malackách. V prípade nepriaznivého počasia navštívte krytú plaváreň v Senici alebo Malackách. Ak uprednostňujete pobyt vo vode blízko prírody, zamierte na Biokúpalisko Borovica, nachádzajúce sa v areáli Kamenný mlyn, neďaleko Plaveckého Štvrtka. Borovicovými lesmi je obklopená aj rekreačná oblasť Gazárka v Šaštíne-Strážach. Za zastávku stoja aj priehrady v Lozorne či Kuchyni.

Hrady, zámky a kaštiele

Stali sa na niekoľko dní vaším domovom chaty na Záhorí a dostali ste chuť nahliadnuť do histórie tohto čarovného regiónu? Do minulosti vás prenesie prehliadka niektorého z hradov, kaštieľov či zrúcanín.

Holíčsky zámok nájdete priamo v centre Holíča a Pálfiovský kaštieľ v Malackách. Oba so svojimi pôsobivými expozíciami nasýtia vašu túžbu nazrieť do minulosti. Jedným z najobľúbenejších malokarpatských hradov je Plavecký hrad. Zrúcanina hradu Branč je prístupná celý rok.

pixabay.com | andy188

Múzeá, galérie a mlyny

V zrekonštruovanom objekte vodného mlyna v Malackách sa nachádzajú expozície úžitkových i umeleckých predmetov z oblasti Záhoria, ale aj z iných častí Slovenska. Múzeum Michala Tillnera by ste na potulkách Záhorím nemali vynechať.

V obci Hlboké si prezrite pamätnú izbu J. M. Hurbana. V Borskom Mikuláši zasa rodný dom a pamätnú izbu Jána Hollého.

Zaujíma vás minulosť naftového priemyslu v Gbeloch? Mestská a naftárska expozícia vám prezradí veľa zaujímavých skutočností.

Počas letnej sezóny si to namierte do Holíča. Čaká tam na vás expozícia veterného mlyna zachytávajúca všetko dôležité o mlynoch. O živote a kultúre Habánov na Slovensku sa veľa dozviete, keď navštívite Habánsky mlyn Sobotište.

Parky a záhrady

Ak si radi užívate zeleň a zvuky prírody v upravených parkoch a záhradách, na Záhorí si prídete na svoje. Stačí skoro ráno opustiť ubytovanie Záhorie a navštíviť aspoň jeden či dva parky v tejto oblasti.

Romantiku si vychutnáte v zámockom parku v Stupave. Atraktívny je aj park v Malackách.

Každú sobotu je otvorená dedinka remesiel Abeland. Nadchne vás mlyn, kostolík, bylinková záhrada a zvierací obyvatelia. Na tomto mieste zmeníte pohľad na svet. Levanduland v Malých Levároch očarí nielen milovníkov levandule.

shutterstock.com | Tomas Palsovic

Podujatia

Každoročne sa na Záhorí koná niekoľko prestížnych podujatí. Ak vás niektoré zaujme, načasujte si dovolenku tak, aby ste sa mohli zúčastniť. Skalické dni sa konajú každoročne v septembri. Posledný víkend v máji patrí historickému festivalu Rotenstein na zámku v Holíči. Dni zelá sú spojené s tlačením kapusty i tradičným jarmokom. Konajú sa v Stupave začiatkom októbra. Cibula Fest na letisku v Holíči dáva možnosť prezentovať sa slovenským a českým hudobníkom. Koná sa v lete a je vhodný aj pre rodiny s deťmi. V prípade, že ste milovníkmi piva, Štramák fest je síce pivnou slávnosťou, ale ponúka aj bohatý program pre najmenších.


.
Toto je čítané

Poistenie auta: Kryje aj krádež auta?

Každý motorista vie, že jedna z najhorších vecí, ktorá sa s autom môže stať,…

BM: Ustekana sobota