Popri otvorení turistickej sezóny v kráľovskom meste Skalica, ktoré je spojené s tradičným podujatím Trdlofest, je na Záhorí výber mnohých ďalších podujatí.

Trdelník Skalica
Trdlofest

Históriou a napätím budú dýchať hneď dve miesta na Záhorí. „V gazdovskej dedinke Abeland neďaleko Lozorna, ktorá je členom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie, budú pre návštevníkov v rámci stredovekého dňa pripravené šermiarske vystúpenia, množstvo historických hier, zábavný program ale aj dobová hudba. Kto má odvahu, môže sa pre zmenu na hrade Branč neďaleko Senice uchádzať o pohár vojvodu Ctibora v tradičnej lukostreľbe,“ predstavil atraktívne podujatia s adrenalínovým nádychom výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

Stodoua v Kútoch Foto. FB Pjekné mestečko

Významnou udalosť zažijú v Kútoch. „Podujatie „Slávnostní otvorení Stodouy 1820“ zakončí takmer šesť rokov trvajúce sťahovanie historickej stodoly. Udalosť bude popretkávaná viacerými vystúpeniami folklórnych a hudobných zoskupení a súčasťou bude aj ochutnávka vín,“ prezradil člen občianskeho združenia Pjekné Mjestečko, ktoré kompletné sťahovanie realizovalo, Filip Húšťava.

Pre záujemcov o históriu ponúka Záhorské múzeum v Skalici Deň otvorených dverí. Vo výstavnom priestore odprezentuje múzeum k 650. výročiu povýšenia Skalice na slobodné kráľovské mesto panelovú výstavu o histórii mesta s názvom Skalica. „Každú celú hodinu budú pripravené komentované prehliadky stálej expozície. V múzeu budú priebežne premietať čiernobiely film Skalica 750 z roku 1967, ktorý vznikol podľa námetu Ľudovíta Buchtu a takisto aj dve nové propagačné videá o Záhorskom múzeu a jeho expozíciách,“ avizuje bohatý program samotné múzeum. Viac tu →

Do Baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne zavítajú v sobotu 21. mája hasiči v rámci Púte hasičov. Zraz jednotiek bude na námestí o 13.00 h a nasledovať bude slávnostný sprievod a svätá omša.

Pre turistov a záujemcov o aktívny pohyb odporúčame prísť v sobotu do Lakšárskej Novej Vsi na 15. ročník Lakšárskej jedenástky. Štart pochodu je medzi 8.00 a 10.00 h. Klub slovenských turistov zo Senice zas pripravil výlet na susedné Kopanice a okruh z Vrboviec cez vrch Žalostiná, Bukovinu, Machnáč a Chvojnicu späť do Vrboviec. Viac tu →

Kto preferuje kultúru, môže zavŕšiť sobotňajší večer koncertom. „Spevácky zbor mesta Senica Cantilena sa predstaví pri príležitosti 50. výročia osláv vzniku tohto umeleckého telesa. Súčasťou bude aj krst publikácie 50 rokov Cantileny,“ informoval primátor mesta Senica Martin Džačovský.


.

BM: Ustekana sobota